Публикация

Пролетните алергии на очите се лекуват най-малко 10 дни

Пролетните алергии на очите се лекуват най-малко 10 дни

В последните дни отново зачестиха алергичните конюнктивити, съобщиха лекари от Отделението по очни болести в „УМБАЛ-Пловдив“. Острата форма на болестта се появява през пролетта и лятото, когато цъфтят растенията, отбеляза началникът д-р Гергана Попова.

Пациентите се оплакват най-често от сърбеж, зачервяване и сълзене от двете очи. Други характерни симптоми са фотофобия, подуване на клепачите, парене, хемоза /б.а.-оток/ на конюнктивата. Болните са от всички възрастови групи – от бебета до старци на преклонна възраст.

Алергичните очни болести са сред най-честите страдания

заяви д-р Попова. В България над 25% от хората са чувствителни към различни видове алергени и броят им расте, а очната алергия засяга почти всеки пети. През последните 20 години се наблюдава не само рязко увеличаване на алергиите, но и поява на алергични реакции в по-късна възраст. Това нарастване в цял свят се дължи както на факторите на околната среда, така и на промени в начина на живот.

На практика броят на веществата, към които хората могат да бъдат алергични, е изключително голям. Алергените включват полени /цветен прашец/, акари в домашен прах, плесени, храни, латекс, медикаменти, козметика, жилещи насекоми, животински косми или каквито и да било други вещества, на които тялото може да реши да реагира.

В очите алергичната реакция се проявява като конюнктивит, който може да засегне и роговицата. Нерядко се съчетава с алергичен ринит, с бронхиална астма и с дерматити. И въпреки че сравнително рядко се срещат сериозни усложнения, лечението на тези състояния трябва да бъде много целенасочено, както от страна на лекаря, така и на пациента.

Битката с алергичния конюнктивит понякога е трудна,

защото има хроничен характер с периоди на обостряния. Към това състояние човек обикновено се адаптира, свиква с него и не го смята за патология.

Алергичният конюнктивит се третира под наблюдението на лекар, в рамките на 10-14 дни. При правилна и своевременна терапия е възможно пълното изчезване на всички симптоми. Ако не се изпълняват стриктно предписанията на специалиста обаче, почти сигурно се стига до лечение в болница.

Като нов стандарт се налага употребата на комбинирани препарати, които значително повлияват сърбежа, дразненето, зачервяването и сълзенето. Приложението им е удобно – накапват се 2 пъти на ден, успокояват сърбежа до 3 минути след това и са пригодени за дълготрайна употреба. Могат да се поставят и на деца над 3-годишна възраст. Допълнително облекчаване на симптомите дразнене и за повишаване комфорта на пациента се постига чрез добавяне към лечението и на изкуствена сълза.

Коментари