Публикация

Педиатри: Развържете ни ръцете, за да си свършим работата (ВИДЕО)

Педиатри: Развържете ни ръцете, за да си свършим работата (ВИДЕО)

Медици от Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. д-р Иван Митев” в София протестираха с искане за промяна в статута на лечебното заведение.

Настояха за отпадане на лимитите за хоспитализиране, за да могат да лекуват адекватно малките си пациенти

Изразиха и недоволство от ниските възнаграждения и недостига на кадри.
Пред сградата на единствената у нас детска болница за час излязоха лекари, специализанти, медицински сестри, кинезитерапевти, лаборанти, стажант-лекари, студенти. Протестът подкрепиха и родители на болни деца.

 

След среща с министъра на здравеопазването вчера, 17 април 2019 г., медиците получиха уверение, че на лечебното заведение ще бъде дадено допълнително финансиране. Статутът му обаче няма да бъде променен, тъй като това би отнело много време. Беше изтъкнато, че през септември т.г. започва строителството на Националната детска болница, и СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“ ще е основното й ядро.

 

 

 

За да сме сигурни, че ще има нова сграда, която да събере всички, трябва първо да се създаде тази болница. При налични специалисти, мисля, че имаме правото на това. Това е първото ни искане, това означава специалният статут. Искаме да отпадне лимитът за хоспитализация. Искаме, когато дойде някой от вас като родител, да не му казваме: „Не мога да ти приема детето, защото имам лимит“. Било от здравна каса, било от някой друг. И искаме достойно заплащане на труда ни, заяви педиатърът д-р Адил Кадъм.

Тя призова обществото да подкрепи исканията на медиците и на следващия протест да дойдат повече хора.

 

„Искрено се надявам да не се стига дотам да излезем от двора на болницата, защото отсреща булевардът е голям и е ключов за София“, заяви пред CredoWeb д-р Кадъм.

 

Нашата болница е малка, скромна, непълна, не можем да съберем всички педиатрични специалности тук. Но сме единствените. Ние вършим това, което така лелеяната 40 години болница не може да свърши, защото я няма“, отбеляза още д-р Кадъм.

Сменете статута на тази болница, която се грижи за децата. Дайте ни възможност да работим. Развържете ни ръцете да си свършим работата

отправи призив към управляващите педиатърът.

Статутът на болницата лесно може да се промени,

убедена е д-р Мила Байчева, детски гастроентеролог в СБАЛДБ. Волята на министъра може да го докаже за 24 часа, поясни тя:

 

 

Основният недостиг е на медицински сестри. Те са дясната ръка на педиатрите, работят с високоспециализирани изследвания, грижат се за деца със специфични потребности. "Нашите медицински сестри са героини", каза гастроентерологът. В болницата има малки пациенти на парентерално хранене, с неврологични проблеми, с бъбречна и чернодробна недостатъчност. Медицинските сестри са със заплащане малко над минималното и на възраст - предпенсионна или пенсионна. 

Няма уважаваща себе си европейска държава, в която детските болници и специалистите, работещи в тях, да са поставени в такива условия

- изтъкна д-р Байчева, подчертавайки, че България няма детска болница с национален статут и възможност да работи.

Специализантите в болницата работят без заплащане

Всички специализанти в тази болница идват от други клиники и работят за тази болница безплатно, защото тя няма средства, за да осигури свои собствени специализанти.

сподели д-р Таня Андреева, специализирала детска ревматология в СБАЛДБ. Тя подчерта, че лекарите в Педиатрията са учителите и преподавателите, които години наред предават своите знания и опит и е унизително болницата да бъде в подобна ситуация. Младите лекари бяха там, за да заявят категорично своята нетърпимост към положението, в което са поставени те и техните по-опитни колеги.

 

Всички видеа от протеста на педиатрите можете да гледате ТУК

Коментари