Публикация

В УМБАЛ „Царица Йоанна ИСУЛ“ извършиха уникална за Източна Европа операция

В УМБАЛ „Царица Йоанна ИСУЛ“ извършиха уникална за Източна Европа операция

За първи път в България и Източна Европа бе направена т.нар. тазова остеотомия по Ганц на пациент с вродено изкълчване на тазобедрената става.  Операцията бе извършена от специалистите по ортопедия Проф. Георги Василев, шеф на клиника по ортопедия в Грайфсвалд, Германия и проф. Пламен Кинов, шеф на клиника по Ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна ИСУЛ“ .

 

Проф. Кинов обясни пред CredoWeb, че париацетибуларната остеомия по метода на Ganz се извършва с 4 остеомии на трите тазови кости през един хирургичен разрез. Той посочи, че корекцията на недобре оформяне на тазовата кост на тазобедрената става се извършва при млади пациенти до 30-40 годишна възраст. Операцията представлява

 

заместване на повредената част от костта с изкуствен винтов  имплант

 

Методът дава шанс на пациентите с тазобедрената става да не стигат до протезиране. Възстановителният период е сравнително кратък и след около два месеца болният може да натоварва ставата в дългосрочен аспект.

 

Проф. Василев каза, че е започнал да прави тази операция преди четири години. Той добави, че годишно слага такива импланти на около 100-120 пациенти.

 

По последни данни от 2017 год.

 

честотата на вродената луксация в България е 14/1000

 

и се проявява повече при жени. Ранната диагностика и своевременно лечение предотвратяват износването на ставата. Според проф. Кинов съвсем скоро новата техника ще бъде въведена и у нас.

Коментари