Публикация

Д-р Костадинова: При появата на диария – приемайте пробиотик

Д-р Костадинова: При появата на диария – приемайте пробиотик

Д-р Мариана Костадинова е специалист по педиатрия от Пловдив

 

Д-р Костадинова, кога говорим за диария?

 

Зависи от възрастта на детето - ако е кърмаче до една година, за разстройство говорим, когато изхожданията са повече от 10 за едно денонощие. Счита се, че редовните изхождания трябва да са между 6 и 10 максимум. Над една година честотата е по-рядка. Тогава се смята, че диария има при над 6 изхождания.

 

Какви са най-честите причини за появата на диария при децата през пролетта?

 

Най-често това са инфекциозни гастроентерити. На второ място е употребата на антибиотици във връзка с бактериално заболяване. Обикновено при малките деца причината са отитите. 

Д-р Марияна Костадинова
Д-р Мариaна Костадинова

 

Антибиотиците целенасочено трябва да атакуват причините на инфекцията, когато тя е огнищна. Това обаче не се случва винаги. Антибиотикът потиска и полезните бактерии в червата. Нарушава се техният баланс спрямо патогенните и това влошава процеса на храносмилане и абсорбция. Това води до появата на разстройство, чиято цел е да детоксикира. Диарията се появява, ако антибиотикът не е изписан в правилната доза или не е правилният за съответното заболяване. Все пак трябва да отбележа, че сравнително рядко се наблюдава разстройство като страничен ефект. По-скоро там се срещат кожни, алергични прояви.

 

Кои са полезните бактерии в червата?

 

Най-добре проучените щамове са лактобацилус, следвани от бифидобактериите, захаромицетите и стрептококус термофилус. Напоследък към тях се включват и лактококи. Те попадат в чревния тракт чрез храни, които обичайно отглеждаме в нашия ареал.

 

Интересен е въпросът защо тези бактерии трябва да съжителстват в организма, заедно с болестотворните. Патогенните са там, за да могат да насочват вниманието на човека към себе си – това кое е полезно за него и кое е вредно. Много често не обръщаме внимание на това как работим, как почиваме, какво ядем, имаме ли физическа дейност. Когато тук нещо не е както трябва, това предизвиква размножаването на болестотворните бактерии и се стига до заболяване. При всички чревни хронични заболявания измененията в стената на червата са стимулирани от свръхрастеж на патогенните микроорганизми, като ешерихия коли и др.

 

Как пробиотиците помагат при диария?

 

Пробиотиците съдържат полезни бактерии и възстановяват равновесието в чревния тракт. Това става чрез отделянето на ензими и клетъчни продукти, които потискат размножаването на патогенната флора. Повишава се усвояването на хранителните съставки, което подобрява нормалното изхождане.

 

пробиотик

 

Кога трябва да започне приемът на пробиотик?

 

Пробиотикът трябва да започне да се приема при първата проява на разстройство. Майката трябва да доведе детето при лекаря. Задължително се пита кога е започнало, какъв е цветът на изхождането и има ли специфична миризма. Когато няма оцветяване, причината най-често е вирусен гастроентерит. При бактериалните почти винаги има зеленикаво или жълтеникаво оцветяване, а също така гнилостна миризма.

 

Нелекуваното разстройство води до утежняващи фактори. Токсините могат да проникнат в кръвообращението и да се достигне до състояние наречено токсиния.

Най-подходящи за децата до една годинка са тези пробиотици, които съдържат лактобацили в комбинация със захаромицети. След една година към тази комбинация могат да се добавят и бифидобактерии.

 

Приемът трябва да продължи около 14 дни. В първите дни на инфекцията трябва да се запече изхождането, след което да се възвърне чревния баланс. Това отнема време. Когато се взича антибиотик, той задължително се съчетава с пробиотик.

 

Какво трябва да бъде поведението на родителите при диария, когато говорим за хранене и прием на течности?

 

Ако детето е под една година, има значение дали е на кърма, или на адаптирано мляко. Има адаптирани млека, които съдържат запичащи агенти. Става въпрос основно за хуманата.

 

След една годинка в диетата срещу разстройство задължително се включват сухите храни, като препечен хляб, солети, бисквити с малко съдържание на захар. Може да се консумира варен ориз, варен картоф и супи без застройки.

 

Ако детето не иска да приеме вода, не бива да се насилва. Когато се появи жажда, се дават по 1, 2, 3 лъжички през 10-15 минути. Може да иска и една чаша вода да изпие, но това ще разшири коремчето и ще доведе до позив за повръщане.

 

В случаите, когато инфекцията е много сериозна и детето бързо груби течности, се налага те да бъдат внасяни по венозен път в болнична обстановка.

 

Може ли да се приема чай?

 

Може да се дава единствено чай от мента, ако детето има колики. Проблемът е, че чаят има диуретичен ефект и това води до едно леко странично обезводняване. Така че чистата вода е най-добре.

 

Как родителите могат да познаят, че детето се е обезводнило?

 

Детето започва да става апатично и иска все да лежи. Това е симптом на изтощение, на прекалена умора. Другият начин за разпознаване е да се щипе кожата на два сантиметра от пъпа. Когато детето е добре хидратирано, кожната гънка бързо се изглажда. Ако е по-бавно, това означава, че кожата се дехидратира.

 

диария

Коментари

21 апр 2019 23:49
Анонимен
21 апр 2019 23:49

А при запек? Алтернативи?