Публикация

Бактериална вагиноза – симптоми и ефективно лечение

Бактериална вагиноза – симптоми и ефективно лечение

При бактериалната вагиноза става дума за инфекция, която може да се създаде сериозен риск за жената, особено ако тя очаква дете. При бременните може да се стигне до спонтанен аборт, преждевременно пукване на околоплодния мехур, да се получи послеродов ендометрит (възпаление на матката). Наличието й увеличава опасността от раждане преди термина от 2 до 6 пъти.

 

Това предупреди д-р Томи Попмарков, акушер-гинеколог в Първа САГБАЛ „Св. София“.

 

Рискове има и за останалите жени, които не планират бременност. 

 

Инфекцията може да се разпространи към матката и маточните тръби, да се развие тазово-възпалителна болест

Важно е да се знае, че при небременни жени често, когато има предразполагащи фактори и когато се прави някаква инвазивна (вътрематочна) процедура – диагностична или лечебна, може да се стигне до асцендиране (разпространяване към други тъкани и органи) на инфекцията, предупреди д-р Попмарков.

Наличието на бактериална вагиноза е и предпоставка за лесно заразяване с болести, предавани по полов път

(хламидия, микоплазма). Ето защо навременната й диагностика и лечение са изключително важни.

Факти за бактериалната вагиноза

Бактериалната вагиноза е част от клиничната диагноза вагинити, които са най-честото гинекологично заболяване. При нея съотношението между различните видове бактерии, които обитават влагалището, е нарушено.  

Д-р Томи Попмарков
д-р Томи Попмарков

 

 

В нормалната влагалищна флора лактобацилите са доминиращите микроорганизми - до 95%. Те понижават вагиналното рН, което не позволява развитието на патогенни бактерии. В 5% са останалите микроорганизми – факултативни анаероби (някои стафилококи, стерптококи, гарднерела (Gardnerella vaginalis), анаероби (пептострептокок, бактероидес, бифидобактерии, превотела и други).

 

При бактериалната вагиноза общо взето става обратното - започват да преобладават всички онези, най-вече анаеробни Грам-отрицателни видове (основно гарднерела), а лактобацилите постепенно намаляват и дори могат въобще да изчезнат. Киселото pH става алкално, защитата на влагалището се нарушава, посочи д-р Попмарков.

Симптомите най-често липсват

При 50 до 70% от жените бактериалната вагиноза протича безсимптомно. Основното оплакване е от воднисто, хомогенно, сивобелезникаво на цвят течение. Налице е специфична миризма на амини – оприличавана на развалена риба, която се засилва след полов контакт или менструация. При 15 до 35% от жените се наблюдава и сърбеж. Може да има дискомфорт, зачервяване, болки при полов акт, посочи акушер-гинекологът.

Диагностицирането е лесно

Диагнозата се поставя въз основа на симптомите, като се потвърждава чрез изследване на вагиналното течение.

 

При бактериална вагиноза са налице:

 

  • Воднисто, хомогенно, сиво-белезникаво течение;
  • Мирис на амини - прави се специален тест - на предметно стъкло се капва от секрета, добавя се калиева основа 10% и тогава се отделя миризма на развалена риба;
  • pH над 4,5;
  • наличие на clue cells - плоски епителни клетки.

Бактериална вагиноза - симптоми

 

Прекомерната хигиена вреди

Независимо, че точната причина за появата й не е известна, се смята, че съществуват комплекс от фактори, които нарушават нормалния баланс на влагалището. Такива са:

 

  • приемът на антибиотици;
  • използването на вагинални душове;
  • ползването на менструални тампони;
  • наличие на песари (спирали) в матката;
  • повече от един сексуален партньор - въпреки че бактериалната вагиноза не се класифицира към типичните сексуално трансмисивни инфекции, повечето автори смятат, че тя има значение.
  • наличие на други полово предавани инфекции - HIV, HSV, Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma и други;
  • бременност;
  • хормони;
  • тютюнопушене и други.

Бактериална вагиноза - рискови фактори

 

Съвременно лечение

Бактериалната вагиноза трябва да се лекува при всички симптоматични, небременни жени. Лечението на бременните се прилага за облекчаване на оплакванията и предотвратяване риска от усложнения, поясни д-р Попмарков.
Той изтъкна, че според повечето автори не е необходимо лечение на асимптоматичните случаи, тъй като се наблюдава самоизлекуване при 1/3 от небременните и 1/2 от бременните жени.

 

Терапията основно е с метронидазолови (евентуално тинидазолови) препарати, както и с клиндамицин. В последните години много от анеаробите и гарднерелата стават резистентни към метронидазола. В такива случаи и при рецидивиране е хубаво да се смени курсът и да се използва друг препарат, поясни акушер-гинекологът.

 

Лечението на партньора се препоръчва, ако жената е с клинично изявена и/или рецидивираща инфекция.

 

Според д-р Попмарков освен това лечение, насочено срещу патогенните микроорганизми, трябва да се помогне по някакъв начин на влагалището да възстанови лактобацилите. Идеално средство за това са препарати като „Лактажин”, който съдържа 4 млрд. клетки – Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus.

 

„Лактажин“ е под формата на вагинални глобули. Може да се използва и като продължение на лечението и самостоятелно за профилактика. Например един курс от 7 дни по една глобула вечер, посъветва специалистът.

 

Лечение на бактериална вагиноза

 

 

Препаратът е подходящ и за бременни жени.

 

„Лактажин“ трябва да се съхранява в хладилник, за да се запази жизнеспособността на лактобацилите.

 

 

Профилактика на заразяването

Превенцията е в избягването на рисковите фактори. Ако е наличен някой от тях, може да се проведе профилактичен курс с "Лактажин“, без да се чака появяването на някаква симптоматика.

 

Няма как жените да откажат изписаните им антибиотици, когато има индикации за тях. Те обаче нарушават влагалищната екосистема. Използват ли се, винаги трябва да е заедно с пробиотици и лактобацили (вагинални глобули), за да може влагалището бързо да възстанови своята флора и защитни сили, допълни д-р Томи Попмарков.

Коментари