Публикация

Как да разпознаем симптомите при инсулт ?

Как да разпознаем симптомите при инсулт ?

Инсултът е животозастрашаващо състояние, което възниква при прекъсване на кръвоснабдяването на дадена област от мозъка (исхемичен инсулт) или при разкъсване на мозъчен съд и поява на кръвоизлив в мозъка (хеморагичен инсулт). И в двата случая се увреждат мозъчните клетки и те загиват.

Симптомите на инсулт се появяват внезапно, без предупреждение. Незабавното оказване на лекарска помощ е изключително важно, тъй като колкото по-рано започне лечението, толкова по-малко ще бъде увреждането на мозъка.

Какви са симптомите на инсулт?

Бързото разпознаване на признаците и симптомите на инсулт може да спаси човешки живот. Лесен начин да запомните основните симптоми на инсулт е чрез акронимът

 

FAST:

  • F (face – лице) - Наблюдава се отпускане на устния ъгъл от едната страна и изкривена усмивка.
  • A (arms – ръце) - Появява се слабост и изтръпване в едната половина на тялото. Помолете човекът, при който има съмнение за инсулт да вдигне двете си ръце и да ги задържи. Ако едната ръка е нестабилна и падне поради слабост, то това е предупредителен знак. При лек инсулт пострадалият може да има само временна слабост в едната ръка или крак, докато при тежък инсулт едната половина на тялото му може да е парализирана.
  • S (speech – реч) - Може да има нарушение на речта. Тя става неясна, странна, объркана, дори понякога човекът не може да говори.
  • T (time – време) - При наличие на някои от тези симптоми трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.

Симптомите на инсулт зависят от това коя област на мозъка засегната и от размера на огнището. При всеки човек те могат значително да варират по вид и степен на изява.

 

Други често наблюдавани признаци и симптоми на инсулт са:

  • загуба на чувствителността в определена област на тялото
    загуба на равновесие
  • силно главоболие – внезапно, силно главоболие, придружено от повръщане, замаяност или обърканост може да е сигнал за настъпил инсулт
  • промени в съзнанието – варират от замъглено съзнание до кома
  • отслабване на паметта
  • промени в поведението
  • зрителни нарушения – замъглено зрение, отпадане на десните или левите половини на зрителното поле
  • очедвигателни нарушения.

Продължителността на симптомите зависи от тежестта на инсулта. Когато симптомите продължават само няколко часа е налице транзиторна исхемична атака (мини инсулт). При мозъчен инсулт симптомите продължават повече от 24 часа, като понякога персистират дълго време и могат да останат постоянни.

Само малък процент от хората, прекарали инсулт се възстановяват напълно, докато при повечето хора, оцелели след инсулт остават трайни увреждания.

 

Източник: www.arsmedica.bg

 

 

Коментари