Публикация

Безименният пръст свързан с риска от рак на простатата?

Мъжете, които имат дълъг безименен пръст на дясната ръка, може да са три пъти по-застрашени от рак на простатата, твърдят учени от Южна Корея.


Те са установили, че хората, чиито безименен пръст е по-дълъг от показалеца, са в по-голям риск от заболяването. Смята се, че тази аномалия се дължи на влиянието на по-високи нива на тестостерон в матката.

Предишни проучвания свързват по-дългия безименен пръст с намален риск от кардиологични заболявания и повишена плодовитост.

Новите данни са получени от 366 мъже над 40-годишна възраст, които са потърсили медицинска помощ за проблеми с уринирането (един от предупредителните симптоми на рака на простатата).

Кръвните тестове на участниците в изследването, имащи по-дълъг безименен пръст, показали двойно по-високи нива от специфичен антиген, който се открива при пациенти с рак на простатата.

Британски експерти обаче смятат, че са необходими още изследвания, които да докажат тази теория, тъй като не веднъж досега дължината на безименния пръст е свързвана с различни диагнози.

Коментари