Публикация

Проф. Красимир Антонов: Плодовата захар е по-опасна от бялата – омазнява силно черния дроб

Проф. Красимир Антонов: Плодовата захар е по-опасна от бялата – омазнява силно черния дроб

Ракът на черния дроб все повече се свързва с пълнотата и омазняването, твърди председателят на дружеството по гастроентерология

Проф. Антонов,  покрай Международния ден на черния дроб отново активно се коментира влиянието на храненето върху заболяванията на този жизненоважен орган. Какво е най-новото?

Голяма част от  хората по света имат проблеми с черния дроб и по-конкретно омазняване – т. нар. стеатоза. Тя е колкото физиологично явление, толкова в даден момент може да премине в патолотогия. По данни на американската статистика 80% от населението на САЩ има омазнен черен дроб и 20% има и болест на черния дроб – т.нар. неалкохолен стеатозен хепатит. Точно този хепатит ще бъде следващата голяма болест, с която ще трябва да се справим. Защото вирусните хепатити благодарение на постиженията в лечението, както и на ваксинациите и профилактичните програми, много намаляха като честота, а

тежката патология се изнася точно по посока на този неалкохолен стеатозен хепатит

Ракът на черния дроб също напоследък все повече се свързва с пълнотата и с омазняването на черния дроб. Така че стеатозата е доста голям проблем, като причините за това са многофакторни. Храненето е една от тях. Определено има тясна връзка между наднорменото тегло, вследствие на консумацията на висококалорични храни и омазняването на черния дроб. Напитките, които са с високо съдържание на фруктоза, се оказват пагубни. Фруктозата е един от факторите за омазняване на черния дроб.

Плодовата захар има по-тежко влияние върху омазняването от обикновената захар

Това са неща, които напоследък станаха ясни и наложиха тотална промяна на позицията ни.  Всеки един от нас има своя чревна флора, която също влияе на омазняването на черния дроб. Допълнително се откриха няколко генетични фактори, които също са отговорни за омазняването на черния дроб и при определени обстоятелства се проявяват.

 

Доста е шокиращо след толкова научна литература, изписана срещу бялата захар, изведнъж  фруктозата да се окаже по-опасна.

Действително фруктозната захар има по-омазняващ ефект от бялата. Не казвам, че рафинираната захар е станала по-полезна. Но човек трябва да внимава. Използването на сокове в големи количества всеки ден има доста стряскащ ефект върху черния дроб.  Фрешовете в големи количества далече не са безобидни.  Затова

препоръчваме да се яде плода, а да не се прави на фреш

От една страна така бързо се преодолява глада, а от друга, по-малко фруктоза навлиза директно в организма.

Фруктоза, бяла захар или мед

Рискова ли е от тази гледна точка консумацията на мед?

Медът е изключително полезен, но не повече от 1 супена лъжица на ден. Когато е повече от 10-15 г на ден в рамките на няколко месеца може да се развие тежко омазняване на черния дроб.

 

Какво ще кажете за зеленчуковите фрешове?

Те са много полезни, но след един месец постоянна употреба на фреш от моркови или друг зеленчук, също започват да вредят на черния дроб. Човек, който вече има чернодробно заболяване, трябва много да внимава с количеството  червени зеленчуци и с количеството на плодовете. Съветвам да се насочи към белтъчните храни, без значение дали са животински или растителни. За да може те да бъдат усвоени, трябва да се разградят на съставните си части и след това да се ресинтезират, което е енергиен процес.

 

Има ли други фактори за омазняване на черния дроб, които не са били ясни досега и изненадват Вас, специалистите?

Добавките за  изграждане на мускули нанасят изключителна  вреда на черния дроб

До такава степен проблемът вече е на лице, че се оформи нова нозоологична единица -  drug-induced  liver injury, т.е. хранителни добавки, за които ние не сме подозирали, че могат да са вредни, при определени условия водят до сериозни чернодробни увреждания. Данните, които колегите от САЩ споделят, са изключително важни. За едни млади хора употребата на високоенергийни напитки, които им дават сили през деня, водят до същото чернодробно увреждане, както при едностранното въглехидратно хранене с бял хляб при по-възрастните хора, които имат и наднормено тегло. Докато при едните инсулиновата резистентност, диабет втори тип се явяват фактори за омазняване на черния дроб, при другите употребата на високоенергийни храни е причина за това състояние. Добавям и генетичните фактори, които дремят в нашия организъм и се активират от енергийни напитки, вискокалорийни въглехидратни храни и др.

Гладуването също може да  засегне черния дроб

Рационалното, балансирано хранене и наличието на двигателен режим са задължителни, когато искаме да подобрим състоянието на един омазнен черен дроб.  Обездвижването  също допринася за това състояние. От на пръв поглед един безобиден проблем може да се получи усложнение, а единственото спасение е промяна на начина на живот.

 

Сега диетите са много модерни. Кой е критичният рисков момент?

Преломният момент е продължителното гладуване. Дали това е в рамките на седмица или две, или в рамките на месец-два, ми е трудно да кажа. Лечебното гладуване трябва да е много внимателно.  Когато се премине разумната граница,  ефектът е обратен. Тогава човек е слаб, но вместо да е здрав, част от органите му излизат от строя.  Ако човек трябва да балансира своите килограми, това по никакъв начин не бива да става чрез гладуване. Не трябва да се подценява значенето на ненаситените мастни киселини. В това отношение рибата и рибните продукти, олио, зехтин са полезни. Претърпелите технологична обработка белтъчни храни -  саламуреното сирене, киселото мляко, изварата, са изключително полезни, защото от една страна са белтъци, а от друга са обработени и лесно усвоими. Точно те подхранват имунната ни система. Разнообразното хранене е по-важно от т.нар. тематично хранене. Не бива да се прекалява в името на някаква терапевтична цел. Всеки един от нас, който е пробвал да отслабва, трябва да изгради собстен механизъм за коригиране на теглото си. Златното правило е  да няма висококалорийни храни, повечето да са на базата на белтъчна основа и да има витамини от плодовете.

 

Какви други заболявания са свързани с омазняването на черния дроб?

На първо място това е сърдечносъдовата система, след което идват и заболяванията на мозъка. Затова когато един човек има омазнен черен дроб, той трябва бъде обект на внимание не само от гастроентеролога, но и на кардиолога и ендокринолога, за да могат да се коригират налични дислепидимии, нарушения в обмяната на захарта. Така ще се преустанови порочният кръг, при който човек освен, че има омазнен черен дроб, има и сърдечносъдови и мозъчни заболявания.

Статистиката показва, че

90% от тези, които имат омазнен черен дроб, умират от инсулт и инфаркт,

а само 4% развиват чернодробна цироза.

Разковничето в успешната терапия е комбинираните усилия на всички колеги. Изясняването на факторите, които влияят на здравето на черния дроб, е изключително важно. Непрекъснато се откриват нови факти,  за които не сме подозирали. Това обяснява защо това състояние на черния дроб все още не е  ефективно лекувано. Много лекарства се произвеждат, но на практика все още няма медикамент, който може да отговори на нашите изисквания - от една страна да намали омазняването, да пази от развитието на цироза, а от друга -  да възстановява  черния дроб при вече развито заболяване. Така че там ще е следващият пробив в медицината.

 

Известно е, че заболяванията на панкреаса се увеличават. Какви са причините?

Консумацията на алкохол, тютюнопушенето и заболяванията на жлъчната система, като камъните в жлъчката. Най-тежките случаи са при алкохолното увреждане на панкреаса. Това е едно хронично състояние, което непрекъснато се влошава. Много трудно успяваме да го овладеем. В това отношение профилактиката на увреждане на панкреаса се явява ключова.

 

След големия успех с излекуването на пациент с рак от хепатит С през 2016 г., има ли нещо ново, по което работите?

СЗО е поставила задача до 2030 г. 90% от хората с хепатит С да бъдат диагностицирани, а от тях поне 80% да бъдат лекувани. Ние в България  героично полагаме усилия и всяка година от 2017 г. насам около 1300 пациенти се включват на терапия. Проблемът е, че не знаем кои са инфектираните хора и трябва да ги намерим.  В това отношение ние, гастроенетеролозите, участваме във всякакви програми за скриниг, включително правителствени. Голяма част от пациентите са по-възрастни хора, които са били инфектирани в миналото при кръвопреливане по спешност, операции и интервенции. На път сме да се справим с изискванията на СЗО. Догодина ще лекуваме 2-3 хил. души, за да може към 2030 г. да сме заедно с другите държави. Необходима е подкрепа на обществеността, за да могат институциите да знаят, че това не са пари, хвърлени на вятъра.

 

С хепатит В какво е положението?

Не е розово, защото нямаме радикално изчистване от тази инфекция. Ние успяваме да потискаме вируса, черният дроб се възстановява, пациентът е абсолютно здрав, а рискът от рак е минимален. Той си живее живота, но трябва да пие нонстоп лекарства. В това отношение в България има пълно разбиране от НЗОК и МЗ, че трябва да се дават необходимите средства. Надявам се, че в близките 5 г. ще можем да се похвалим с още по-значими резултати в лечението на това заболяване.

 

Остават броени дни до националната конференция по гастроентерология. Кои ще са акцентите?

Темите,  водещи за дружеството тази година, са преканцерозите на гастроентестиналния тракт

Имат се предвид всички  – на стомах, черво, панкреас, които ще бъдат разгледани в 7 сесии от 9 до 11 май в Златни пясъци.  Целта на форума е на съвременно ниво да се покаже напредъка в диагностиката на преканцерозите и тяхното правилно лечение. Това за нас е изключително важно, защото при липсата на реална профилактика в България точно тази тема ще насочи вниманието към граничните състояния, при които навременната намеса на лекарите, е решаваща.

По-късно през годината – вероятно през декември в София, ще имаме и втора конференция, посветена  само на черния дроб и по-специално е на порталната хипертония, която е едно усложнение на чернодробната цироза. Идеята на Дружеството по гастроентерология е в годините, в които няма избори, както е тази,  да се сложи акцент върху важни теми, за да може съответната проблематика да бъде обхваната от всички страни. Ще поканим и наши колеги от Западна Европа, за да може да си сверим и часовника за най-добрите клинични практики.

 

Интервю на ЛИЛЯНА ФИЛИПОВА

Коментари