Публикация

460 са болните от морбили в страната

460 са болните от морбили в страната

Болните от морбили в страната вече са 460. Случаите ще продължават да се увеличават и през следващите месеци.

 

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

76% от заразените са деца от ромски произход

Има и заболели медицински лица – последните случаи на вътреболнични инфекции са от столичната УМБАЛ „Св. Анна“.

Важно е да си сложат ваксина тези, които заради работата си са изложени на риск – съставът на инфекциозните, детските, вътрешните отделения, тъй като не е възможно морбили да се разпознае веднага. Ако не е избил типичният обрив, симптомите са грипоподобни – детето е зачервено, хремаво, с конюнктивит, изтъкна доц. Кунчев.

Той посочи, че

България е на шесто място в Европа по заболели от морбили

Най-много случаи има в Украйна, Северна Македония, Италия и Франция.
Най-силно засегнати в страната са София, София-област и Благоевград. Според доц. Кунчев става дума за т. нар. джобове с голям брой неимунизирани хора, което благоприятства бързото разпространение на високозаразната болест.

 

От думите му стана ясно, че в Пловдив и Бургас, където също бяха регистрирани случаи, не се е стигнало до бързо увеличаване на болните, поради по-добрите нива на ваксиниране на рисковите групи.

 

В края на февруари стана известно, че за миналата година регионалните здравни инспекции са направили 16 000 проверки за задължителни ваксини. Издадени са 112 акта на родители, които не са ваксинирали децата си. Отделно са били санкционирани и общопрактикуващи лекари и общ медицински персонал.

 

Доц. Кунчев обаче смята, че

далеч по-ефективни са кампаниите, в които открито да се разясняват нуждите от ваксинация

и да се отговаря на различни страхове на хората. А санкциите биха могли да се прилагат само за крайно настроени родители, които категорично отказват ваксинации въпреки всичко.

Коментари