Публикация

В УМБАЛ Св.Марина - Плевен е внедрен нов метод за прескрининг на рак на гърдата

В УМБАЛ Св.Марина - Плевен е внедрен нов метод за прескрининг на рак на гърдата

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените. У нас всяка година близо 4000 българки са диагностицирани с болестта. От тях около 1400 губят битката за живота си. Статистиката показва, че напоследък все повече жени под 30-годишна възраст се сблъскват с диагнозата. BRASTER PRO ДОПЪЛВА СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ ДИАГНОСТИЧНИ МЕТОДИ В АЛГОРИТЪМА ЗА ДЕТЕКЦИЯ НА РАК НА ГЪРДАТА   Един от сигналите за рака на млечната жлеза може да бъде повишената температура на кожата. Именно за тези отклонения ще следи новият апарат за диагностика

  Системата на „Брастер” използва метода на контактната термография, който е метод за функционално изобразяване на даден орган. В основата на контактната термография стои дермотермалният ефект, свързан с по-бързия метаболизъм около огнищни неопластични лезии. Това явление може да се прояви по повърхността на гърдите, под формата на локални температурни аномалии. Повишеният брой кръвоносни съдове води до повишена температура в зоната, засегната от тумора.

Иновативният метод за   за ранна диагностика се основава на контактна термография с течни кристали, която е напълно безвредна технология за първоначален скрининг и се характеризира с изключителна точност и бързина, без да причинява облъчване и болка за изследваните. Технологията позволява да бъдат откривани и наблюдавани образувания в млечната жлеза още в най-ранен стадий на развитие и с размер от едва 3 мм, а резултатите се получават в рамките на само няколко минути, анализирани от изкуствен интелект.  Безвредната технология без облъчване позволява да се правят прегледи няколко пъти в годината, което е важна предпоставка за преодоляването на риска от развитие на заболяването, особено в случаите на генетична семейна обремененост. Диагностициран в ранен стадий, ракът на гърдата е напълно лечимо заболяване. Изключително подходящ е за ранно откриване и проследяване на почти всички често срещани заболявания на млечната жлеза , в това число и злокачествени. Тьй като е лесно осьществим и напьлно безвреден може да бьде прилаган многократно.

Коментари