Публикация

Дезинфектантите в плувните басейни са свързани с риска от рак

Посещението на плувни басейни може да се окаже опасно за здравето.


Американски учени твърдят, че къпането в тях може да доведе и до рак, тъй като дезинфектантите във водата реагират на слънцезащитните кремове, потта и кожата и формират токсичен коктейл от химикали.

Препаратите за пречистване на басейните от различни болестотворни бактерии и организми при контакт с урина и косми може още да предизвикат астма и рак на пикочния мехур.

Слънцезащитните продукти съдържат азот, който се свързва с веществата в дезинфектантите и се образува опасна субстанция, която може да доведе до генни мутации. Те допринасят за родови дефекти, дихателни проблеми, ускоряване на стареенето и дори развитието на рак при дългосрочно излагане на действието на токсичния коктейл.

Учените са изследвали проби от басейни и са открили, че във водата има освен органична материя и дезинфектанти, и пот, коса, кожа, урина, козметични продукти и др., които впоследствие могат да доведат до клетъчни увреждания.

Специалистите смятат, че сред вариантите за ограничаване на риска е промяна в пречистващите методи, взимане на душ преди влизане в басейна и т.н.

Коментари