Публикация

Ваксините действат! Започва Европейската имунизационна седмица

Ваксините действат! Започва Европейската имунизационна седмица

От 24 до 30 април ще бъде отбелязана Европейската имунизационна седмица. Инициативата се провежда от 2005 г. насам. Тя е подета и координирана от Европейското регионално бюро на Световната здравна организация (СЗО) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

Слоганът на инициативата тази година е „Защитени заедно, #Ваксините действат”

(„Protected Together, #Vaccines Work”)!”. Целта й е да се подкрепи стремежа към Европейски регион без ваксинопредотвратими заболявания чрез повишаване осведомеността за значението на ваксинирането като индивидуално право и споделена отговорност.

 

Европейската имунизационна седмица припомня известния факт, че

ваксините осигуряват защита на индивиди и общности

Основната цел на Европейската имунизационна седмица през 2019 година е да се отдаде заслужено внимание на „личностите“, които всеки ден допринасят за реализирането на имунизациите – медицинският персонал, който прилага ваксините, родителите, които избират да ваксинират децата си, както и всеки, който търси и разпространява само основана на доказателства информация за ваксините, и с това осигурява възможност за по-добър живот на другите.

 

За популяризиране на посланията са създадени и два хаштага #Vaccineswork и #immunizeEurope.

 

От СЗО отбелязват, че имунизациите спасяват милиони хора всяка година от заболявания и смърт. Въпреки това

в света все още има близо 20 милиона неваксинирани и ненапълно ваксинирани деца

Европейска имунизационна седмица

 

Всяка година се регистрират повече от 10 милиона смъртни случая при деца под 5-годишна възраст. Голяма част от тях са вследствие на заболявания, за които съществуват ваксини.

Имунизациите срещу дифтерия, морбили, тетанус и коклюш спасяват човешки животи

и до голяма степен здравето на децата зависи от ангажираността на родителите. Важно е да се знае, че липсата на тежки заразни заболявания се дължи именно на подобрената имунопрофилактика. Следването на Националния имунизационен календар е от основно значение за поддържане на добро имунизационно покритие при ваксинопредотвратимите заболявания.

В България ваксинопрофилактиката е в основата на успехите в контрола на ваксинопредотвратимите заразни болести

Съвременният имунизационен календар в България включва задължителни имунизации в детската възраст срещу 11 заразни болести (туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит).

 

Ключов момент в контрола на едно заразно заболяване посредством имунизация е достигането и поддържането на висок имунизационен обхват (>95%), който гарантира наличието на колективен имунитет на населението. Спадането на имунизационния обхват под определени критични стойности е предпоставка за епидемично разпространение на съответната заразна болест.

 

У нас имунизациите се провеждат от общопрактикуващите лекари. Хора, които са си избрали личен лекар, или не са здравноосигурени могат безплатно да получат задължителните ваксинации в имунизационния кабинет към Регионалната здравна инспекция във всеки областен град.

 

Ваксините действат

В нашата страна се изпълняват и три национални програми за препоръчителни имунизации

– Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка (2017-2020), Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България (2017-2021) и Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип (2019-2022). Те осигуряват безплатна имунизация за съответните целеви групи срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12- и 13-годишна възраст, срещу ротавирусни инфекции за всички деца от 6-седмична до горна възраст, според кратката характеристика на ваксината, и срещу сезонен грип за хората на възраст 65 и повече години. Ротавирусната ваксина е единствената у нас, приемана през устата.

 

Националната програма за елиминация на морбили и рубеола (2019-2022) има за цел да подобри достъпността и качеството на информацията, предназначена за професионалистите и широката общественост, по отношение на ваксината срещу морбили и рубеола, и така да намали колебанията относно необходимостта и ползите от прилагането й.

У нас се прилагат и други препоръчителни имунизации, които се извършват срещу заплащане от пациента

Те се разделят в няколко категории:

 

  • Ваксини от групата на задължителните, когато се прилагат на възрастови групи, различни от указаните в календара;
  • Ваксини от групата на целевите (срещу бяс, кримска-конго хеморагична треска и коремен тиф), когато се прилагат извън посочените в календара случаи;
  • Ваксини, които са разрешени за употреба в страната, но на този етап не са включени в групата на задължителните. Част от тях се отнасят само за неголеми групи лица с медицински показания за профилактична имунизация срещу определена инфекция, а други са предназначени да защитават особено уязвими спрямо дадената инфекция възрастови групи от населението. Такива например са ваксините за грип, хепатит А и др.

Фактите накратко

  • Имунизацията срещу заразни болести защитава не само ваксинираното лице, но и околните.
  • Благодарение на ваксините детският паралич е намалял с 99% от 1988 г. насам.
  • Морбили е една от най-заразните болести в света. Неимунизираните малки деца имат най-висок риск от заразяване, а усложненията могат да причинят дори смърт. През 2018 г. заразените от морбили европейци са 82 000, като 72 души от тях са починали.
  • Рубеолата при бременни жени може да причини смърт на плода или вродени дефекти. Имунизацията срещу заболяването с две дози ваксина в детството предпазва човек за цял живот.

Ваксини и бременност

 

  • Ваксината срещу хепатит Б е 95% ефективна за предотвратяване на инфекция и развитие на хронични заболявания и рак на черния дроб, причинени от вируса.
  • Комбинирани ваксини като тази срещу дифтерия, тетанус и коклюш намаляват броя на посещенията в болница и инжекциите, като по този начин понижават дискомфорта на детето.
  • Имунизацията срещу човешки папиломен вирус (HPV) може да предотврати до 90% от случаите на рак на маточната шийка. Комбинирането на ваксина с редовен скрининг е най-ефективният начин за предотвратяване на заболяването.
  • Имунизирането предпазва от болести, спасява животи и е стабилна основа за здраве през целия живот.

Коментари