Публикация

Педиатри на протест, готови са и на колективни оставки

Педиатри на протест, готови са и на колективни оставки

Десетки медици от Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. д-р Иван Митев” за втори път излязоха на протест с искане за отпадане на лимитите в детското здравеопазване, промяна на статута на лечебното заведение и увеличаване на заплатите.

 

Специалистите са категорични, че

децата не трябва да се лекуват лимитирано

Предупредиха, че ако не бъдат чути, на 10 май ще блокират булеварда пред болницата.

Готови са и да подадат колективни оставки.

 

От Министерството на здравеопазването миналата седмица обещаха допълнително финансиране и заявиха, че лечебното заведение ще бъде ядрото на Националната детска болница, чието строителство започва през септември.

Заради ограниченията, голямото натоварване и ниските заплати търпението на педиатрите обаче се изчерпва

Те не вярват, че до 2 години ще бъде построена комплексна детска болница.

 

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков обяви пред Нова телевизия, че на предстоящото заседание на Надзорния съвет на НЗОК

ще предложи отпадане на лимитите за педиатрията

С тези протести педиатрите искат да обърнат вниманието към себе си и върху проблемите в детското здравеопазване. Не трябва да има лимит в детското здравеопазване. Майчиното и детското здравеопазване трябва да бъде основен приоритет, изтъкна заместник-министърът.

„Едно от исканията им е болницата да бъде по чл. 5 от Закона за лечебните заведения, което означава да е абсолютна собственост на държавата и да не е търговско дружество. Това обаче е много дълга процедура. По Търговския закон трябва да се мине през ликвидация, която трае от 3 до 30 години. На тях им е предложен един много добър оптимален вариант. Новата болница ще бъде собственост на МЗ и ще бъде осигурен бюджет за нея и нейното безпрепятствено функциониране“, каза д-р Пенков.

Коментари