Публикация

Популярните диети крият риск от остеопороза

Модерните диети, които изключват от дневното меню млечните или пшеничните продукти, може да увеличат риска от развитието на остеопороза при младите жени в по-късен етап от живота им.


Британски експерти са установили, че в желанието си да отслабнат почти една трета от жените изключват от менюто си цели хранителни групи.

Предупреждението се появява само няколко седмици след като актрисата Гуинет Поутроу обяви, че страда от остеопения (намалена костна плътност). Тя следва стриктна диета, която е с ниско съдържание на сирене, масло и други млечни продукти, които са богат източник на калций.

Проучване на хранителните навици на 4500 жени показва, че около 30% ограничават цели хранителни групи с цел намаляване на теглото.

28% изключват сиренето, 11% изцяло се отказват от млечните продукти, 41% - не ядат хлебни изделия, а 26% твърдят, че върху етикетите на храните четат само количеството на калориите и мазнините, но не и хранителното съдържание.

Учените са категорични, че неправилното хранене и лошото изграждане на костна плътност до 35-годишна възраст увеличава риска от остеопороза.

Коментари