Публикация

497 са случаите на морбили в страната

497 са случаите на морбили в страната

Случаите на морбили на територията на страната към 24.04.2019 г. са 497. Затихва огнището в Благоевградска област, но се разраства в София-град и София-област.
В други региони към момента няма отчетливи огнища.

 

Данните изнесе главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на пресконференция, посветена на Европейската имунизационна седмица 2019 г.

 

„Всяка година държавата отделя 40 милиона лева за изпълнение на имунизационния календар, който е идентичен с тези на другите европейски страни.

Осигурени са най-добрите ваксини за българските деца

Въпреки това за 2018 г. седем процента от тях не са получили първата ваксинация срещу морбили, която се поставя на 13-месечна възраст, а 13% не са се явили за втората. Най-голям брой неваксинирани деца има в две групи - в ромската общност и сред родителите с антиваксърски настроения“, посочи доц. Кунчев.

 

Според главния държавен здравен инспектор

притеснителен е и фактът, че неимунизирани деца всъщност се водят имунизирани

затова в момента се прави изследване, което да даде реалната картина.

 

Експертите от Световната здравна организация съветват да се търси достоверна информация относно приложението на ваксините. Според тях ефектът може да бъде само положителен и посочиха за пример, че благодарение на ваксинация, в Европа вече са изчезнали заболявания, сред които е и полиомиелитът. С два процента се е увеличило ваксиналното покритие срещу полиомиелит в Европа за 2017 г. в сравнение с 2016 г.

 

Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова подчерта, че страната ни е една от 53-те държави в Европейския регион на СЗО, в които се отбелязва Европейската имунизационна седмица 2019 г. Тази година тя ще се проведе от 24 до 30 април, като основната цел е да бъде повишена информираността на населението относно значението на ваксинирането, особено при децата.

 

Коментари

Чакайте ги да станат 500 000 ,като в Украйна! :-(