Публикация

Началникът на ВМА става генерал-майор

Началникът на ВМА става генерал-майор

Началникът на Военномедицинската академия и главен лекар на въоръжените сили на Република България бригаден генерал Венцислав Мутафчийски ще бъде удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“. 

Министерският съвет прие решение, предлагащо на президента да издаде указ, с който от 06.05.2019 г. шефът на ВМА да получи новото звание.

Полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски е официално начело на ВМА от февруари 2018 г.,

като преди това – от май 2017 г., бе временно изпълняващ длъжността. 

Румен Радев връчва генералските пагони на шефа на ВМА
Румен Радев връчва генералските пагони на шефа на ВМА - 2018г.

 

Роден е на 20 август 1964 г. Завършва медицина в София през 1990 г. Има две специалности – обща и военна хирургия. Става част от екипа на ВМА още през 1990 г. – като стажант, за да се издигне до началник на болницата.

Специализира в областта на коремната, чернодробно–панкреатичната, спешната и лапароскопската хирургия. Защитава дисертация за травмите след взривове. Трупа опит в клиники във Франция, Италия и Германия. Участвал е в мисии в Македония, Ирак и Афганистан.

 

Президент е на Балканския военномедицински комитет и българския му борд, както и на родното Научно дружество по военна медицина. Зам.-председател на Българското хирургическо дружество, участва в управителния съвет на Дружеството по спешна медицина. Дипломиран член е на Американското дружество на хирурзите FACS.

 

Ген. Мутафчийски е удостоен с награден знак „За отлична служба”, I степен и грамота за проявен висок професионализъм при оказване на медицинска помощ на пострадалите при атентата на летището в Бургас.

Коментари