Публикация

Дават на прокурор лекари, отчели фиктивни имунизации

Дават на прокурор лекари, отчели фиктивни имунизации

Лекари, попълвали документи с невярно съдържание, ще бъдат дадени на прокуратурата, а Министерство на здравеопазването ще поиска от НЗОК да прекрати договора си с тях. Това съобщи пред журналисти доц. Ангел Кунчев, главен държавен инспектор. Става дума за фалшиви медицински бележки, издавани на родители в уверение уж на това, че децата им са ваксинирани. Те са послужили за приемане в градини или учебни заведения. На практика децата не са получили задължителните имунизации, без да има основателна причина за това. Покрай нарастващите случаи на морбили и у нас инспекторите от РЗИ по места проверяват имунизационния статус на децата в рисковите групи.  Не е ясно още мащаба на измамата, но в нея са замесени общопрактикуващи лекари.

Получихме данни, че 10-15% от заболелите са „ваксинирани“. Няма как да се разболеят – познаваме ваксината много добре. Набрахме проби от уж ваксинирани, за да търсим антитела. От 22 изследвани 21 деца нямат никакви антигени срещу нищо, каза доц. Кунчев.

Министерството е провело среща с ръководството на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, които са подкрепили намеренията да се търси пълната отговорност според закона от виновните лекари.

д-р Иван Маджаров БЛС
д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

 

“Няма да защитаваме нито за миг медици, за които се докаже, че са направили нещо неправомерно или че не са си свършили работата! Лекар, който лъже обществото, че си е свършил работата, не е никакъв лекар!”, заяви д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

В редиците на медицинските специалисти има черни овце, но времето на криво разбраната солидарност свърши, каза той още. БЛС ще подкрепи търсенето на отговорност от медицински специалист, които са отчели фиктивни имунизации.

Болните от морбили у нас вече са почти 500, стана ясно на пресконференция по повод Европейската имунизационна седмица, която се отбелязва от 24 до 30 април 2019 г.

Морбили у нас е внос от Македония

Заразата е внесена у нас от македонско семейство, което гостувало на приятели в Разлог. В Македония болните вече са над 1000 души, като там проблемът е сериозен, защото властите съобщават официално за над 20 000 неваксинирани деца.

Най-сигурното предпазване е карантината, но проблемът е, че в първите дни шарката започва като грипоподобно заболяване и преди да избие характерният обрив е трудно да се разпознае.

Така първото заболяло у нас дете успява да разнесе инфекцията в детското отделение на Разлог.

12 служители на Окръжна болница са сред заразените

проф. Тодор Кантарджиев
проф. Тодор Кантарджиев

Друга причина медиците в болниците да реагират забавено е мисленето, свързано с клиничните пътеки. За да изпълнят критериите за финансиране, те задържат детето определения брой дни, без да оценят риска. По подобен начин морбили тръгва и в Самоков. Оказва се, че и там има немалко деца, “ваксинирани” само по документи.

Интересното е, че сред болните има и 12 служители на Окръжна болница. Това не е изненада, защото инфекциозният индекс на морбили е 95%, поясни доц. Кунчев. Това означава, че от 100 контактни с болен лица, 95% ще се разболеят, ако не са ваксинирани. Имунизацията у нас е въведена през 1969 г.

Сред заразените в Окръжна болница са лекари, сестри, както и двама лаборанти от рентгеновото отделение, които са имали много бегъл контакт с болни от морбили - колкото да снимат белия им дроб. Един от заразените е служител на охраната, който вдига бариерата. Това е доказателство, колко прилепчив е вирусът на морбили.

На 1000 заболели от морбили един умира

Това е факт, свързан с протичане на самото заболяване и това трудно може да се промени, поясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. В Македония жертвите на тази шарка вече са трима, а в Украйна за 2018 г. са починали 65 деца, като болните са десетки хиляди. 

 

Д-р Теодора Тодорова от МЗ представи актуални данни за имунизационния календар в България. В момента задължителни са ваксините срещу 11 заболявания, повечето от които протичат тежко и рискът от летален изход не е малък. Подробности за имунизационния календар у нас може да видите в прикачения файл. 

 

Автор Илияна Ангелова

Прикачени файлове

pdf
Имунизационен календар 2019

Коментари