Публикация

Рисковото сексуално поведение води до хепатит


През летните месеци специалистите често предупреждават за повишения риск от  заразяване с хепатит. В масовото съзнание той се свързва с мръсните ръце и недобрата хигиена при приготвяне и консумиране на различни храни и напитки.

Когато става дума за хепатит А подобна представа е съвсем  коректна.
Значително по-малко внимание се обръща на рисковете от заразяване с вируса на хепатит Б, който се предава по кръвен и полов път.

Морските ваканции  и летните пътешествия разпалват въображението и събуждат сетивата, често предразполагат към бурни преживявания. В търсенето на приключения връзките с малко познат партньор никак не са рядкост, а също и случаите на предаване на хепатит Б при сексуален контакт.

Опасността от заразяване е свързана не само със сексуалните контакти без кондом. Татуировките и  пиърсингът също са сред летните изкушения, които могат да доведат до инфекции А спазването на хигиенните изисквания при козметичните процедури далеч не винаги е гарантирано.   

Охлузванията и случайните порязвания също не са безобидни. 

Макар и по-рядко, хепатит В се предава при  кръвопреливане и медицински манипулации.

Много хора ще възразят – та нали лятото е време за релаксация, за каква почивка става дума, ако постоянно трябва да си нащрек? И са прави.

Но здравната статистика показва, че след маларията, хепатит Б е второто най-широко разпространено заболяване в света. Според Световната здравна организация, около една трета от населението по света е прекарало болестта. Като цяло Балканите се определят като регион с повишен риск.  

Освен с повишено внимание, рисковете от заразяване с хепатит могат да се избегнат чрез ваксиниране.

За кратки визити в рисковите региони ваксинирането срещу хепатит А е най-често достатъчно. Правят се две дози, първата преди самото отпътуване и втората 6-12 месеца по-късно. Превантивният ефект срещу хепатит А ще продължи най-малко 20 години.

Надежден вариант за предпазване при продължителни пътувания е комбинираната ваксина срещу двата хепатитни вируса - А и В. Тя се  приема в три дози. Две седмици след поставянето на първата доза, организмът вече изработва антитела.
 

Коментари