Публикация

Хапче срещу рак на кожата свива туморите с до 50%

Британски учени са разработили медикамент срещу смъртоносните форми на рак на кожата.


Лекарството показва обещаващи резултати в спирането на разпространението на заболяването, като свива туморите с до 50% при пациенти в много напреднал стадий.

Експерти смятат, че хапчето, което може да бъде пуснато в продажба до три години, значително ще увеличи продължителността и качеството на живот на хората, страдащи от злокачествен меланом (най-смъртоносния вид рак на кожата).

Туморът, който най-напред се появява като малка бенка на кожата, може да бъде отстранен по хирургически път, ако бъде открит навреме. Но когато се разпространи в други части на тялото като бял дроб, черен дроб, кости и мозък, заболяването става неизлечимо.

Пациентите могат да се подложат на химио- и лъчетерапия, за да получат облекчаване на симптомите, но това няма да спре развитието на болестта.

Новите изследвания са довели до създаването на две хапчета за всекидневна употреба, които могат да спрат развитието на рака, като свиват туморите дори, ако са в най-напреднала фаза на развитие.

Медикаментите атакуват опасен протеин, свързан с растежа на туморите. Чрез ефективното обезвреждане на този протеин активните съставки спират разпространението на рака и дори го свиват, въпреки че не го премахват изцяло.

Специалисти от фармацевтичната компания ГлаксоСмитКлайн са  установили, че всеки един от двата вида лекарства може да намали броя на раковите клетки с до 50%.

Те смятат, че ако пациентите приемат и двете таблетки едновременно, терапията може да бъде още по-ефективно.

Проведени са серия от експерименти с двете хапчета върху 80 пациенти с рак на кожата в напреднал стадий. Резултатите показали, че при повече от половината пациенти, които приемали първото хапче (Braf 436), туморите се свили с около 20%.

Ракът реагирал по подобен начин и при над половината от пациентите, които взели второто хапче (Мек 183). При една четвърт от тях то намалило размера на туморите с до 50%.

Предстоят тестове с пациенти, които ще вземат комбинация от двете хапчета. 

Коментари