Публикация

Евтин козунак означава вреден козунак - вижте как да познаете истинския

Евтин козунак означава вреден козунак - вижте как да познаете истинския

Препоръката на Съюза на хлебарите и сладкарите, както и на БАБХ, по отношение на великденските козунаци и козуначени изделия е :

 

  • купувайте козунаци от регламентирани търговски обекти;
  • четете етикета за място на производство и съдържание на изделието - всички съставки на козунака, включително оцветители и подсладители, трябва да бъдат отбелязвани на етикета;
  • за предпочитане са пакетираните продукти, тъй като те могат да бъдат проследени по веригата - но такива, които са с роден произход;
  • не купувайте вносни козунаци в кутии, със сигурност не са истински и са пълни с консерванти;
  • не купувайте евтини козунаци!
качественият козунак не е евтин
Кликнете върху снимката, за да научите бърза и лесна рецепта за козунак с мармалад

Качественият козунак съдържа

брашно, мляко, яйца, захар, масло и различни добавки – сушени плодове, ядки, локум, мармалад, шоколадова глазура, затова и няма как цената му да бъде ниска.

Козунакът не трябва да бъде прекалено жълт, защото това означава, че в него са вложени оцветители, каза проф. Гроздан Караджов от катедра „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти“ в Университета по хранителни технологии, гр. Пловдив, като пояснява, че не бива и да е прекалено мек, защото това сочи, че има много добавки.

Наличието на консерванти се познава по

страничният мириз, който не е типичен за това тестено изделие. Автентичният козунак не издържа много.

До 2-3 седмици може да е годен продуктът за нормална консумация, ако е направен по класическата рецепта и технология и е без консерванти. След което губи вкусовите си качества, отбелязва проф. Гроздан Караджов.

истинският козунак е на конци

Козунакът, съдържащ много консерванти оставя като послевкус леко стипчиво дразнене на горната част на устната кухина. Истинският козунак има голям обем, малко тегло и е на конци.

 

Внимавайте какво купувате, за да бъде трапезата ви вкусна и здравословна.

 

Вижте още: Рецепта за домашни козуначени кифлички

Коментари