Публикация
Евтин козунак означава вреден козунак - вижте как да познаете истинския
Препоръката на Съюза на хлебарите и сладкарите, както и на БАБХ, по отношение на великденските козунаци и козуначени изделия е :
- купувайте козунаци от регламентирани търговски обекти;
- четете етикета за място на производство и съдържание на изделието - всички съставки на козунака, включително оцветители и подсладители, трябва да бъдат отбелязвани на етикета;
- за предпочитане са пакетираните продукти, тъй като те могат да бъдат проследени по веригата - но такива, които са с роден произход;
- не купувайте вносни козунаци в кутии, със сигурност не са истински и са пълни с консерванти;
- не купувайте евтини козунаци!
Качественият козунак съдържа
брашно, мляко, яйца, захар, масло и различни добавки – сушени плодове, ядки, локум, мармалад, шоколадова глазура, затова и няма как цената му да бъде ниска.
Козунакът не трябва да бъде прекалено жълт, защото това означава, че в него са вложени оцветители, каза проф. Гроздан Караджов от катедра „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти“ в Университета по хранителни технологии, гр. Пловдив, като пояснява, че не бива и да е прекалено мек, защото това сочи, че има много добавки.
Наличието на консерванти се познава по
страничният мириз, който не е типичен за това тестено изделие. Автентичният козунак не издържа много.
До 2-3 седмици може да е годен продуктът за нормална консумация, ако е направен по класическата рецепта и технология и е без консерванти. След което губи вкусовите си качества, отбелязва проф. Гроздан Караджов.
Козунакът, съдържащ много консерванти оставя като послевкус леко стипчиво дразнене на горната част на устната кухина. Истинският козунак има голям обем, малко тегло и е на конци.
Внимавайте какво купувате, за да бъде трапезата ви вкусна и здравословна.
Коментари