Публикация

Как безпроблемно да преминете от пости към разнообразно хранене

Как безпроблемно да преминете от пости към разнообразно хранене

Най-продължителният пост – Великият (великденски), се явява своеобразно пречистване на организма от натрупаните токсини, но трябва да се знае, че след дълго постене или диета стомашните проблеми се обострят. Затова и захранването след този период на ограничение от месни храни трябва да бъде постепенно. Хората, които са постили, е добре да внимават, ако не искат да навредят на здравето си. Въздържането от белтъчини води до понижаване на количеството на ферментите, които ги преработват. За да избегнете проблеми с храносмилателния тракт

след като сте постили, спазвайте следните правила:

Малки порции

Разбира се, не бива да се отказвате от козунака или агнешкото, но порциите трябва да бъдат малки. След постите стомахът ви няма да се справи с големите количества.

хапвайте малки порции

Хранете се по-често, но в малки количества

За да започнат да действат храносмилателните ферменти, без да се натоварва стомахът ви и да рискувате да напълнеете, хранете се често, но по малко. Хапвайте месо максимум веднъж на ден.

Разделете мислено чинията на две

Едната половина напълнете с пресни или задушени зеленчуци, другата половина разделете още на две. В едната част сложете месото, а във втората - въглехидратна гарнитура, например паста, ориз или парченце пълнозърнест хляб.

хапвайте плодове и зеленчуци

Наблегнете на плодовете и зеленчуците

Те съдържат много растителни фибри, които помагат за преработването на тежките храни. Затова зеленчуците задължително трябва да присъстват на празничната ви трапеза. Диетолозите препоръчват на ден да се изяждат по 500 грама пресни плодове и зеленчуци.

Коментари