Публикация

Живко Янков: Движението е начинът да се справим с болестта (ВИДЕО)

Живко Янков: Движението е начинът да се справим с болестта (ВИДЕО)

Рехабилитацията помага на болните с Бехтерев да  контролират физически и емоционално заболяването

Груповата рехабилитация е чудесен начин болните да се запознаят с други хора, които имат същия проблем и да се подкрепят взаимно. Това каза пред камерата председателят на Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев - Живко Янков, по време на групова рехабилитация, провеждаща се в Специализирана болница за рехабилитация - гр. Павел баня.

Най-важното за нас, бехтеревци, е да имаме информация и да не позволяваме самотата и отчаянието да ни завладеят,

подчерта Янков и допълни, че за да бъде осъществен контрол над заболяването и да се избегне инвалидизация, всеки, който страда от анкилозиращ спондилит, трябва да провежда

рехабилитация минимум два пъти в годината 

Вижте във видеото всичко за рехабилитацията при болест на Бехтерев, обяснено от Живко Янков. Кои са клиничните пътеки и начините човек да се включи в група или сам да организира своите физиотерапевтични и рехабилитационни процедури:

 

България е едно от малките места в Европа, които предлагат богати възможности за провеждане на специализирана рехабилитация и

комплексът в гр. Павел баня

предоставя страхотни условия, за да могат  болните от Бехтерев да направят необходимите процедури. Специалистите са висококвалифицирани и минералната вода е изключително подходяща за заболяването. Тук се провежда водна гимнастика, тангентор, масажи, като по време на груповата рехабилитация болните обменят повежду си опит и психическа подкрепа.

Специализираната болница за рехабилитация е разположена в централната част на Казанлъшката котловина на 400 м. надморска височина. Филиалът се намира на 500 м. от центъра на града.

 

Минералната вода е слабоминерализирана, хидрокарбонатно-натриева, хипертермална, радонова, силициева и флуорна с леко изразена алкална реакция. /pH –7,5-7,9/. Лечебното  ѝ въздействие  се проявява в три насоки: топлинно, механично и химично и е изключително подходяща за хора със заболяване на Бехтерев.

Винаги говорете с лекарите по физикална медицина, които ви изписват терапията, споделяйте къде са проблемите и затрудненията, за да ви изпишат правилните процедури и да ви помагат по най-добрия начин,

апелира председателят на Българското сдружение на болните от болест на Бехтерев и казва, че сдружението вече 10-та година дава възможност на хората да намират информация, да си помагат взаимно и заедно да решават проблемите, които болестта създава. 

 

Вижте още: Упражнения при болест на Бехтерев - домашна програма (ВИДЕО)

Коментари

Здравейте, аз нямам такава болест, поне нямам такава диагноза, но болките в кръста и въобще в гърба са ми почти постоянни. Чета тук за рехабилитацията и ми се стори много добре и си мисля, че мога да пробвам. Знам, че Вашето сдружение е за болни, но все пак да питам - хора, които нямат такава диагноза, но имат такива проблеми могат ли да се включат в групита ви? 

Здравейте. Да, може да се включвате. Ако има ограничение в брой резервации, хората от сдружението се ползват с приоритет. При такива ситуации, винаги се свързваме предварително. Успех.

Много благодаря за отговора, вероятно ще се възползвам от тази възможност.И на вас Успех!