Публикация

Варненският онкодиспансер с ново крило през октомври

Започват довършителните работи на новата сграда на стационара на варненския МДОЗС "Д-р Марко А.Марков" в кв. "Аспарухово".


Строителството бе замразено почти година, след като първата фирма, спечелила конкурса, бе отстранена заради неизпълнение на договора. Това наложи провеждането на нов конкурс.

В рамките на следващите два месеца трябва да бъде монтирана климатичната инсталация, да се довърши вътрешната и външната мазилка, да бъдат изградени котелното помещение и топлата връзка, както и да приключи вътрешното обзавеждане на сградата.

За целта фирмата-изпълнител ще разполага с малко над 700 000 лева. Очаква се първите пациенти да постъпят още през октомври.

По проект в новата болнична сграда са предвидени 50 легла. На втория и третия етаж ще бъдат разположени отделението по химиотерапия и палеативни грижи.

Всяка от стаите ще разполага със санитарен възел, комуникации и телевизия. На етажа на палеативните грижи ще бъде изградена и специална баня за къпане на тежко болни.

На партера ще бъдат разположени клиничната лаборатория и отделението по образна диагностика, където ще има рентген, скенер и ехограф. 12-метрова стъклена топла връзка ще свърже двете сгради (старата и новата).

В нея ще се отваря и новият товаро-пътнически асансьор за носилки. Така пациентите ще могат лесно, безопасно и по всяко време да ходят до отделението по образна диагностика.


Коментари