Публикация

ВМА участва в най-мащабното многонационално медицинско обучение на НАТО

ВМА участва в най-мащабното многонационално медицинско обучение на НАТО

Екип на Военномедицинската академия участва в най-мащабното многонационално медицинско обучение на НАТО „Vigorous warrior”, което се проведе в Румъния. За първи път, заедно с над 2 хиляди военнослужещи от 39 държави и партньори на Алианса, в мащабната тренировка се включиха и български медици.

ВМА бе представена от 8 души

– 6-членен хирургичен екип, който работеше във военнополевата болница, и друг двучленен екип, който работи съвместно с полския екип за авиомедицинска евакуация на борда на самолет ,,CASA” на полските Военновъздушни сили.

Целта на учението беше да се отработят различни стъпки на медицинската помощ

– взаимодействието с чуждестранни колеги, усъвършенстването на евакуацията, медицинската логистика и процедурите за командване и контрол.

 

При извършване на авиомедицинската евакуация бяха тренирани различни клинични случаи. При един от полетите беше ситуирано нападение с химическо оръжие и вражески обстрел.

По време на обучението българските военни медици демонстрираха висок професионализъм

и получиха висока оценка за представянето си от страна на партньорите, а хирургичният ни модул получи международна сертификация. С това участие екипите на ВМА допринесоха за утвърждаване на Българската армия като лоялен партньор на Алианса.

Снимки: Военен телевизионен канал

Коментари