Публикация

Автоложна трансплантация на хрущял се прилага вече в болница „Токуда“

Автоложна трансплантация на хрущял се прилага вече в болница „Токуда“

Клиниката по ортопедия и травматология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда започна да прилага в рутинната си практика автоложна остеохондрална трансплантация при пациенти с хрущялни увреди на колянната става.

 

Екип на клиниката под ръководството на д-р Станислав Пашов извърши успешно иновативната операция на 35-годишна пациентка с дефект на хрущяла на капачката.
Резултатите от интервенцията са отлични и позволяват дългосрочно трайно решение на проблема, забавяне или избягване на усложненията, които в крайна сметка биха довели до необходимост от смяна на ставата.

Процедурата е подходяща за млади пациенти (до 50-годишна възраст)

като не се препоръчва при наднормено тегло (ИТМ ≥30) или съществуващ остеоартрит.


Артикуларният хрущял е жизненоважен за правилната функция на ставите. Той е уязвим на увреда при травми и няма капацитет за възстановяване. Остеохондралните дефекти (дефекти на хрущяла) се причиняват от травми, хронична нестабилност, дегенеративни заболявания или дисекиращ остеохондрит (състояние, при което фрагмент от костта в ставата не е достатъчно кръвоснабдена и се разделя от останалата част на костта).

Нелекуваните хрущялни дефекти могат да прогресират до остеоартрит

свързан с болка и дисфункция на ставата, който в крайната си фаза налага смяната ѝ с изкуствена. 

Иновативната операция представлява използване на костно-хрущялен присадък от самия пациент

(от ненатоварена и безопасна зона), която се поставя на мястото на отстранения увреден хрущял и позволява неговото възстановяване. Може да се извърши чрез минималноинвазивен артроскопски метод или с минимален разрез.

Възстановителният период за зарастване на транспланта е около два месеца

Предимството на подхода е, че при успешен следтрансплантационен период и захранване на присадката се постига трайно решение на проблема в дадената зона.
При подобен тип увреди в Клиниката по ортопедия се прилага и още един иновативен подход – т.нар. ресърфейсинг имплантиране, при което в зоната на хрущялния дефект се поставя имплант. Операцията е миниинвазивна и се извършва със спинална анестезия. Автоложна трансплантация на хрущял се прилага вече в болница „Токуда“

Пациентът може да стъпи на крака си и да започне активна следоперативна рехабилитация още на следващия ден

Ефектът от този тип интервенция може да трае до десет или повече години, в зависимост от живота на поставения имплант и начина на живот на конкретния пациент.

Износването на колянната става е една от честите причини за инвалидизация на хора в активна възраст

Екипът на Клиниката по ортопедия и травматология развива и прилага съвременни подходи, които съхраняват максимално дълго време собствената става на пациента.

 

Такива техники и технологии се разработват активно през последните години в световен мащаб, за да отговорят на нуждите на хора на възраст между 35 и 55 години, при които стремежът е процесът на ерозия на ставата максимално да се забави и ендопротезирането да се отложи възможно най-напред във времето.

Коментари