Публикация

БЛС против постоянното удължаване на срока за придобиване на специалност по обща медицина

БЛС против постоянното удължаване на срока за придобиване на специалност по обща медицина

Българският лекарски съюз е против безконечното удължаване на срока за придобиването на специалност „Обща медицина” от общопрактикуващите лекари, които упражняват тази специалност без да я притежават.

 

От съсловната организация подчертаха в позиция, че

не подкрепят лошите практики лекари, незачислени и без специалност, да продължават да работят като титуляри

на практика.

БЛС оценява усилията на своите колеги, които са направили необходимото, за да придобият специалност „Обща медицина” в обявените срокове. Поради прекомерната заетост на изпитните комисии обаче, бихме подкрепили колегите, завършили курса за специализация тази година, на които им предстои явяване на изпитна сесия през май и декември 2019 г. БЛС настоява техните практики да не бъдат заличавани и да им се даде възможност да се явят на изпит, отбелязва  съсловната организация.

На 3 юни изтича срокът, предвиден в Закона за лечебните заведения, според който личните лекари трябва да имат поне една специалност

- обща медицина, вътрешни или детски болести, или спешна медицина.

 

По данни на Министерството на здравеопазването лекарите без специалност, които няма да завършат обучението си до 3.06.2019 г., са 568. Това са общопрактикуващи със собствени практики. Отделно има и 105 джипита, които работят в групови практики и също не са придобили специалност.

 

Ведомството информира, че ще предприеме законодателна инициатива за удължаване на срока за придобиване на специалност с още 4 години.

Коментари

Уважаеми колеги ,всеки изпит за специалност повишава квалификацията .Не се плашете .

ДО КОГА ЩЕ СЕ ПОЛЗВАТ ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ  ОТ  ПРИВИЛЕГИИ?Не стига ,че до сега са работили без специалност,ами още да се удължава срока .Може би до пенсионирането им?А  как си вземат изпитите,това е друг въпрос.Специалността общо практикуващ в повечето случаи се подарява!