Публикация

В лаборатория „ЛИНА” през май и юни: Пет нови профилактични кампании

В лаборатория „ЛИНА” през май и юни: Пет нови профилактични кампании

Медицинска лаборатория „ЛИНА” е подготвила пет нови профилактични кампании за своите пациенти през месеците май и юни 2019г. Изследванията, включени в тях, са на преференциални цени и се извършват без направление в самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна и Ямбол. Тяхната цел е да насърчат пациентите да обръщат повече внимание на здравето си.

 

Ето и кои са актуалните месечни кампании в периода май-юни 2019г.

 

Чернодробна функция

Профилактичната кампания за чернодробна функция  включва: пълна кръвна картина с 16 показателя, общ белтък, албумин, общ билирубин, директен билирубин , ензимите АсАТ, АлАТ, ГГТ и алкална фосфатаза (АФ). Тя е на цена от 12лв. вместо 24лв. и е подходяща както за хора, страдащи от различни заболявания, които рефлектират върху черния дроб, така и за онези, които искат да знаят как се отразява съответният хранителен режим на здравето им. Препоръчително е изследванията да се извършват сутрин  на гладно.

 

Метаболитен панел

Той включва 8 показателя:  кръвна захар, общ холестерол, HDL холестерол, LDL холестерол, VLDL холестерол, триглицериди, серумен инсулин,  HOMA индекс (инсулинова резистентност) за 18 лв. вместо 35лв. Метаболитният панел  е насочен към пациенти с наднормено тегло, захарен диабет от втори тип, хипертония (високо кръвно налягане), сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза. Препоръчително е изследванията да се извършват сутрин на гладно.

 

Изследвания за щитовидна жлеза

Изследванията  за  щитовидна жлеза включват FT4  (свободен тироксин) и TSH (тиреостимулиращ хормон) за общо 12лв. вместо 24лв. Двата  хормона имат важна роля, защото  са ориентир дали функцията на щитовидната жлеза  е нормална, повишена или понижена. Преди изследването пациентите не трябва да са консумирали кафе и напитки, съдържащи кофеин.

 

Функция на паращитовидни жлези

Тази профилактична кампания е подходяща за пациенти, които се нуждаят от уточняване на причините за нарушения в калциево-фосфорната обмяна както и при проследяване и контрол на лечението на хронични  отклонения в калциевата обмяна. Тя включва калций, фосфор и паратхормон за общо 13лв. вместо 25лв. Кампанията може да бъде полезна и като допълнение при диагностиката на остеопорозата и хроничните бъбречни заболявания, които могат да доведат до промени в калциево-фосфатните нива. Пациенти, които са били подложени на хирургични интервенции, свързани с отстраняване на щитовидната и паращитовидните жлези, също подлежат на периодичен контрол на тези показатели. Паращитовидните жлези представляват четири много малки жлези, разположени зад щитовидната. Основната им роля се изразява в поддържането на калциевите нива в организма.Това се осъществява чрез продукцията на паратироиден хормон или  паратхормон (ПТХ) от клетките на  тези жлези. Когато нивата на калция в организма спаднат, това е сигнал към тях да произвеждат повече паратироиден хормон, който да възстанови калциевия баланс. Когато концентрациите на калция се повишат, те продуцират по-малко от този хорман, с цел отново  да се възстанови калциевото равновесие. При свръх продукция на ПТХ се развива хиперкалциемия, хиперфосфатурия  (повишено излъчване на фосфати с урината), остеопороза, вкалцяване на съдовете, а намалената продукция на ПТХ  е свързана с понижени нива на калций и повишени концентрации на фосфати в кръвта, което може да причини парестезии, мускулни крампи, тетания, гърчове поради нарушена нервна  проводимост и мускулна възбудимуст. Желаещите да се възползват от тази промоционална кампания трябва да спазват следните условия: изследването е желателно да се извършва сутрин на гладно,  най-добре до 10ч., поради дневния ритъм на този хормон. Някои медикаменти могат да повлияят резултата - тиазидни диуретици, андрогени, литий, витамин Д, витамин А могат да повишат нивата на калция, а кортикостероиди, антиконвулсанти (карбамазепин), някои антибиотици (гентамицин), магнезий, слабителни средства могат да го понижат. Дехидратацията или прекаленото оводняване на организма също могат да се отразят на резултатите. При бременност и кърмене нивата на ПТХ са повишени.

 

Изследвания за лична здравна книжка

Заради летния сезон в месечните кампании специално са включени и изследвания за лична здравна книжка. През май и юни  паразитологичните и микробиологични изследвания, които тя включва, са на цена от 10лв. вместо стандартните 15лв. Кампанията е насочена както към сезонните работници, така и към всички, за  които представянето на лична здравна книжка е задължително изискване за постъпване на работа. При отиване в лабораторията пациентът трябва да остави лична здравна книжка със снимка и попълнени имена, в която след това ще бъдат вписани резултатите от паразитологичното и микробиологично  изследване. Пациентът носи биологичния материал, необходим за изследванията. Стерилният контейнер за пробата и скоч-лентата могат да бъдат взети от филиалите на „ЛИНА”. Повече информация за това как точно трябва да бъде взета пробата може да бъде получена на място в лабораториите в областите Бургас, Варна,  Ямбол  или по телефона. Резултатите излизат в рамките на 48 часа и се попълват в здравната книжка на пациента, която се подпечатва от специалистите, извършили изследванията. След това пациентът трябва да я завери  при личния си лекар. В здравната книжка са включени паразитологични и микробиологични изследвания. Първите посочват заразен ли е човек с най-честите видове чревни паразити - протозои, хелминти, включително Ентеробиус вермикуларис. Микробиологичното изследване открива ентеропатогенни Ешерихия коли и причинителите на салмонелоза, коремен тиф и дизентерия. Личната здравна книжка е задължително изискване при постъпване на работа в ресторанти, кафенета и другите обекти, където персоналът има досег с хранителни продукти. Здравната книжка е задължителна и за служители  в детски градини и ясли, специализирани  институции за възрастни, във водоснабдителните съоръжения, както  и във  фризьорски и козметични салони. Таксата транспортна среда е 2лв.

 

Всички месечни кампании се извършват в самостоятелните лаборатории на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна и Ямбол. Таксата манипулация е 2лв.

Коментари