Публикация

Елена Чаушева: Гимнастиката и храненето ме държат във форма (ВИДЕО)

Елена Чаушева: Гимнастиката и храненето ме държат във форма (ВИДЕО)

Елена е диагностицирана с болест на Бехтерев преди 23 години, но цели 10 г. преди това лекарите са търсили причините за нейните болки, без да предположат, че се касае за ревматологично заболяване. Спортни лекари са тези, които й помагат да стигне до диагнозата - изпращат я при специалист, който назначава нужните изследвания. Тя съветва:

 Хората, които изпитват силни болки във врата или долу в сакроилиачните стави в кръста, които отиват в краката - директно да отидат на ревматолог или да си направят кръвна картина, в която обаче, освен РУЕ утайка, да има CR протеин, който показва възпалението на ставите. И веднага на ревматолог!

При нея болестта се отключва сравнително късно, което е и причината много малко да е на лекарствена терапия. Започва да чете много за болестта и разбира, че

храненето е от изключителна важност за овладяване на Бехтерев

Зърнените храни, например, влияят негативно на възпалителния процес на ставите, затова ги е изключила напълно от менюто си.

 

Всичко за начина на живот на Елена с болестта, фитотерапията, храненето - какво яде и какво не, за рехабилитацията и движението, можете да видите във видеото:

 

Елена Чаушева е университетски преподавател и професията й позволява да бъде гъвкава в дневния си режим, като по този начин успява да включи в него много движение.

Йогата и упражненията я изправят на крака

По време на лекторат в Московския университет, Елена се свързва с Мирзакарим Норбеков и започва да спазва двигателен режим, препоръчан от него. Физическата активност и процедурите, предназначени за болните от анкилозиращ спондилит, буквално я държат в прекрасна форма. Лекува се предимно с фитотерапия, тъй като след терапевтичен цикъл с противовъзпалителни лекарства получава сериозни гастроентерологични обостряния. 

Отказах биологичното лечение и се лекувам с билки, както и с начина на живот - всеки ден гимнастика, задължително сутрин, поне 10-15 минути.

споделя тя своя опит в борбата със заболяването.

 

През 2013 г. Елена Чаушева научава за Сдружението на болните от болестта на Бехтерев и от тогава е част от него. 

Когато всички сме заедно, сме много по-силни

подчертава тя и допълва, че сдружението дава много възможности както и за най-новата информация за терапии, така и за групови рехабилитации, за морална и емоционална подкрепа.  В група човек се мобилизира повече и се съчетават полезното и приятното.

 

Вижте още: Правилната физическа активност съпътства ефективната терапия при болните от Бехтерев

Коментари