Публикация

6 опасности, които крият татуировките

6 опасности, които крият татуировките

Татуирането отдавна не е нещо, което да скандализира - татуират се както младите, така и хора на солидна възраст. Правят го, защото им харесва или искат нещо ново, нещо щуро, нещо оригинално.

За някои хора татуировките са мода, за други - начин на себеизразяване.

Лекарите обаче подхождат беземоционално и твърдят, че татуирането е вредно

1. Създава висок риск от опасни инфекции

 Опасността от използване на замърсени игли е много висок и заразяване с вируса на хепатит С след татуиране е съвсем реална. При тази процедура е възможно и предаването на вируса на хепатит В, на СПИН, както и на различни бактериални и гъбични инфекции.

2. Предизвиква алергични реакции

Те може да се появят веднага след нанасяне на татуировката, както и след седмици или години. Алергията често е към определен цвят. Известно е, че в състава на боите присъстват вредни вещества, а най-опасен е червеният цвят.

червеният цвят в татусите е особено опасен

3. Благоприятства развитието на слънчева алергия

След нанасяне на татуировката може да се появи фотоалергия. Затова излагането на слънчеви лъчи трябва да се избягва, особено веднага след процедурата.

4. Отключва тежки кожни болести

Не са малко и случаите на кожни заболявания като псориазис, екземи, витилиго и др. след татуиране. При най-малко съмнение за подобен проблем консултацията със специалист е задължителна.

5. Води до увеличаване на лимфните възли

С времето боите на татуировките се разтварят и попадат в лимфните възли. Това води до тяхното увеличаване, което може да навреди на здравословното състояние.

вреди от татуирането

6. Меланом

В изследване, публикувано през 2018 г. в European Journal of Dermatology, са описани 30 случая на рак на кожата, който се е появил на татуирани места. Категорична връзка между заболяването и татуировките обаче до момента не е доказана. Някои специалисти предполагат, че титановият диоксид, който присъства в боите, попада в лимфните възли. Редица изследвания са установили, че това вещество е канцерогенно. Въпреки това опасността от рак на кожата след татуиране се нуждае от повече научни доказателства.

Коментари