Публикация

Американски хирурзи ще оперират две момчета с екстремни гръбначни деформации в „Токуда“

Американски хирурзи ще оперират две момчета с екстремни гръбначни деформации в „Токуда“

Да преглеждат и оперират изключително тежки случаи на сколиоза в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда идват на посещение двама от най-добрите специалисти в хирургичното лечение на гръбначни деформации в света - проф. Дейвид Клемънс и д-р Стивън Марджетко.

 

Екип на Клиниката по ортопедия и травматология, воден от доц. Васил Яблански, и специализиран повече от 10 години в изключително тежката хирургия, ще проведе заедно с тях операции на две момчета (на 14 и 16 години) с екстремни деформации на гръбнака от над 100 градуса на 6 и 7 май 2019 г.

 

Операциите ще се извършат по програма на Обществото за изследване на сколиозата (SRS – Scoliosis Research Society), по която в Болница Токуда са оперирани десетки деца от 2008 г. насам.

Двете операции са истинско предизвикателство за гръбначната хирургия в световен мащаб

Те са изключително рискови, поради спецификата на заболяванията, на които се дължат, големината и сложността на деформациите.

 

Американски хирурзи ще оперират две момчета с екстремни гръбначни деформации в „Токуда“ Едно от момчетата страда от вродено генетично заболяване – неврофиброматоза, което през последните години прогресира изключително бързо и последствията застрашават нормалното функциониране на органите в гръдния кош като сърце и бял дроб. Болестта е свързана с образуване на нервни фиброми, които променят анатомията на гръбначния канал и водят до промяна в структурата и деформация на гръбначния стълб.

 

Авансиралото изкривяване е изключително тежко и остро в рамките на няколко прешлена, което ще наложи отстраняване на един или два прешлена, за да е възможна корекция на гръбначния стълб, декомпресия и освобождаване на гръбначния канал ниво по ниво и стабилна задна стабилизация.

 

Oперират две момчета с екстремни гръбначни деформации в „Токуда“
Caption

Второто момче е с вродена парализа от кръста надолу след спина бифида

и вече е преминало операция на сколиоза преди години в друга  болница. Резултатът е откачване на импланта и последваща инфекция, които налагат неговото отстраняване в рамките на няколко месеца след операцията.

Деформацията в последващите години става тежка, а гръбначният стълб - небалансиран.

 

Операцията ще даде възможност за подобрено качество на живот на младия пациент.

И двете операции изискват отдаден екип и огромен опит, тъй като времетраенето им може да продължи до над 10 часа

Изключително важно за осъществяването на интервенции от подобен мащаб и с такъв висок риск от анестезиологични и неврологични усложнения е използването на интраоперативен неврофизиологичен мониторинг, който в България се прилага рутинно единствено в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

 

Екипът на доц. Яблански в Клиниката по ортопедия и травматология, подпомогнат от Обществото за изследване на сколиозата, е създател на единствения център за съвременно оперативно лечение на гръбначни деформации в страната, в който са оперирани вече над 150 деца. Всяка година необходимост от такива операции в България имат около 30-40 деца.

Коментари