Публикация

Иван Пенев: Рехабилитацията ми помага да държа болестта на Бехтерев под контрол (ВИДЕО)

Иван Пенев: Рехабилитацията ми помага да държа болестта на Бехтерев под контрол (ВИДЕО)

Срещаме се с Иван Пенев в Специализирана болница за рехабилитация - гр. Павел баня, където той е на поредната групова рехабилитация и видимо изглежда и се чувства чудесно.

Иван има проблеми с кръста и гърба от около 15 години, но диагнозата болест на Бехтерев идва след дългогодишно безрезултатно ходене по лекари, споделя той пред камерата. Тъй като симптомите се припокриват с тези на други болести, много специалисти не успяват да разпознаят ревматологичното заболяване. 

Проблемът ми не се лекуваше адекватно, не знаех към кого да се обърна и да получа помощ. И тогава попаднах на д-р Моткова, ревматолог, която по рентгенова снимка откри, че заболяването е в доста напреднал стадий. Бях много шокиран,

споделя младият мъж емоциите, които е изпитал, разбирайки, че страда от анкилозиращ спондилит. Първоначално се затваря в себе си, без желание да предприема нищо, смятал, че лечение няма. Но след това среща хората от Сдружението на болните от болестта на Бехтерев - те имали същите проблеми, споделили опита си, дали му кураж и му помогнали да излезе от отчаянието, в което бил затънал. Първото, което предприема, е

Активност, много активност

Личната история на Иван можете да видите във видеото, в което той разказва как се отразяват груповите рехабилитации на физическото му състояние и как се е променил начинът му на живот, когато разбира, че е с Бехтерев:

 

Да сме, активни, да не спираме, да практикуваме спорт е добре за нас. Без прекалени натоварвания - гимнастика, плуване, разходки,

споделя Иван Пенев, като подчертава, че движението е от решаваща важност за стопиране процеса на развитие на болестта. 

Рехабилитациите са едно от основните неща за поддържане на нормален начин на живот

От сдружението той получава пълна информация какви са възможностите за физиотерапия и рехабилитация и избира да се присъедини към организираните групи, защото, както казва той:

Има избор къде, проучено е кои води са най-добри за нас, кой вид физиотерапия най-много ни помага...

На него рехабилитационните процедури са му помогнали изключително  - болките са намаляли, симптомите на болестта са затихнали и е започнал да контролира заболяването.

Неговият съвет към всички, които се сблъскват с болестта на Бехтерев е да търсят информация, да се срещат с хора в същото положение и най-важното - да ходят на рехабилитация, защото движението държи заболяването под контрол.

 

Вижте още: Нови методики в рехабилитацията на пациенти с болестта на Бехтерев

Коментари