Публикация

Аюрведа диагностиката прогнозира болестите

Най-старата медицинска система в света, чието описание се съдържа във датиращите отпреди 5000 год. Веди, е призната от СЗО като един от най-ефективните алтернативни методи за лечение.


Като се базира на 8 основни метода, аюрведа диагностиката открива вероятността от развитието на дадено заболяване, а не констатира вече възникналото. Интегралният подход включва индикатори като пулса, езика, очите, ноктите, дори формата и изражението на лицето, които се съчетават и със съвременните лабораторни методи за изследване.

Това каза проф. Радей Шиям от Националния аюрведичен институт в Индия, който представя по време на едноседмичното си посещение у нас основните принципи на древната наука за диагностика и лечение.
 
Пулсът например, е индикатор за енергийния баланс в организма, като могат да бъдат различени 57 типа пулс. Ако този баланс е нарушен, тогава се натрупват токсини, които от своя страна са причина за болестите.

Затова Аюрведа лекува чрез пречистване на тялото многобройни страдания – запек, колит, акне, екзема, псориазис, хормонален дисбаланс, затлъстяване. Това се постига с изцяло природни средства като маслени масажи, пречистващи техники, аюрведични препарати.

„Режимът на хранене обаче е най-важен. Според аюрведа всички болести се дължат на неправилно хранене. Нещо повече – някои болести могат да бъдат излекувани само с промяна на хранителния режим и навици”, каза проф. Шиям.

България вече е част от световен проект за разпространение на аюрведичното познание, а д-р Антоанета Заркова е един от петимата световни експерти в организационния комитет.

Проф. Радей Шиям ще изнесе публична лекция на 28.07, сряда, от 18.30 в УАГС, корпус Б, ет.2, зала 230 /бул.”Хр.Смирненски 1/. Той ще консултира пациенти  в Аюрведичен център –София, след  предварително записване.

Коментари