Публикация

Д-р Св. Махлянска: Важно е гръбначното изкривяване да се открие рано

От три години в Медицински център за рехабилитация и спортна медицина в Плевен всекидневно се провеждат изправителни упражнения за деца с гръбначни изкривявания. В центъра идват и деца от Ловеч, Велико Търново и Свищов. Завеждащ отделение „Физикална терапия и рехабилитация” е д-р Светлозара Махлянска.


Анализ на антропометричните изследвания на децата в Плевенска област, извършен от РИОКОЗ-Плевен, показва, че 50 деца са с новооткрити гръбначни изкривявания миналата година, а още 85 са с неправилно телодържане.

Факт е, че от година на година проблемът с гръбначните изкривявания при учениците расте. Причината се дължи не само на малкото часове спорт и неправилната стойка в училище, но и на тежките ученически раници.

Децата, които идват за упражненията, се насочват към центъра по изискванията на здравната каса - с направления от личен лекар, ортопед или друг специалист.

Екипът на МЦРСМ провежда и консултации за гръбначни изкривявания и по желание на родителите. Курсовете с подрастващите са в рамките на десет дни, а след това на децата се дават комплекс от упражнения, които трябва да се изпълняват всеки ден.

На всеки два-три месеца подрастващите отново посещават центъра, като тогава се коригират неправилно заучени движения или се добавят нови, в зависимост от стадия на проблема.

Консултации на децата се провеждат и с Националния център по ортопедия и травматология в София, като към него се насочват само по-тежките случаи.

В центъра има непрекъсната верига от прием, лекуване и консултиране, както и препращане за лечение на по-високи нива, обясни д-р Светлозара Махлянска. Тя е категорична, че ако се констатира гръбначно изкривяване на дете, то се лекува и профилактира до навършване на 18 години. Има пациенти, които от 5-6 години се лекуват в центъра, и то успешно.

Важно е гръбначното изкривяване да се хване в ранен стадий, за да бъде адекватно лечението. Сред симптомите, които трябва да наведат родителите на мисълта, че става дума за гръбначно изкривяване, са увисване или изкривяване на едното рамо, прегърбената стойка, изпъченото коремче, прегърбен гръб и др.

Затова ние често даваме препоръки за позите на учене, както и при всички всекидневни действия и навици на децата, обясни д-р Махлянска.  И пояснява, че те трябва да се превърнат в стереотипи, които трябва да се запомнят и извършват механично.

Децата от малки трябва да знаят как да седят на чина, на бюрото, как трябва да се движат в парка или на разходка, да не кръстосват крака. Това са прости на вид неща, но те водят до формиране на правилна стойка.

Някои от неправилните стойки се дължат и на неправилната двигателна култура, неизградена от училище и семейство, като тук е нашата задача - да я коригираме.

В центъра по време на ваканциите броят на децата, които идват, за да играят гимнастика, е по-голям, защото са по-свободни. През учебната година те отново идват и си избират периоди, в които не са толкова натоварени.

Упражненията са всеки ден от 11 до 12 ч. За съжаление не можем да осигурим на децата два пъти на ден гимнастика, но пък през ваканцията те наваксват. Така те провеждат минимум два курса. Има доста ентусиазирани деца, които идват три или четири пъти в годината.

Препоръките ни са изправителните гимнастики да се провеждат през два месеца, като един курс преминава в рамките на 10 дни. Децата, които посещават курсовете по изправителна гимнастика, са на възраст от 5 до 18 години. Това е възрастта, в която се открива проблемът и може да се коригира, защото след завършване на костния растеж лечебната гимнастика губи смисъл и идва ред на други средства за лечение.

Преди години училищните лекари провеждаха постоянно профилактични прегледи, като така се улавяха навреме гръбначните изкривявания. По време на прехода се извършваше и ултравиолетова профилактика, а сега това не се предвижда по изискванията на Националния рамков договор и не се заплаща от здравната каса.

Профилактиката сега е в ръцете на личните лекари, като повечето от тях констатират заболяванията и насочват децата към специалисти. Общопрактикуващите медици са отговорни хора, те обръщат внимание на стойката на малките си пациенти, при задължителните антропометрични изследвания следят дали има изкривявания на гръбначния стълб. Ако се открие такова, те са хората, които насочват децата при нас.

Когато при нас дойде дете с гръбначно изкривяване, то ние правим рентгенологични изследвания, които доказват изкривяването. След това го включваме в група за лечебна гимнастика. Всяка година рентгенографията, която правим на децата, се актуализира, като документацията се пази в архив, за да може да се наблюдава състоянието през годините.

Родителите също имат такъв архив, а когато се вижда, че има подобряване на състоянието, това още повече мотивира децата и родителите им.

Изкривяванията се дължат на неправилен двигателен режим и заемането на статична позиция дълго време.

Някои от гръбначните изкривявания обаче са вродени и точно те изискват по-продължително и специализирано лечение.

В тези случаи насочваме пациентите си и към София. Каквото и да е лечението, то не изключва лечебната физкултура, защото това е базисната форма, над която може да се надгражда. Видовите гръбначни изкривявания са над 200, а диагностицирането им е медицински проблем.

Д-р Махлянска призовава родителите да наблюдават децата си, защото има доста случаи, когато сколиозата се открива късно, а причината е именно в слабия родителски контрол.

Личните лекари преглеждат, но не винаги имат достатъчно време, за да наблюдават внимателно подрастващите. Родителят е този, който трябва да следи дали детето му има правилна стойка.

Коментари