Публикация

Национална конференция на асоциацията на тъканните банки в Плевен

Плевен ще бъде домакин на петото издание на националната конференция на Българската асоциация на тъканните банки (БАТБ).


Форумът ще се проведе на 1 и 2 октомври в парк-хотел „Кайлъка” със съдействието на МУ и УМБАЛ „ Д-р Георги Странски”.

Очакванията са във конференцията да се включат експерти от асоциацията, както и работна група на Министерството на здравеопазването.  

Ще се представят постиженията и проблемите, както и ще се очертаят насоките за бъдещото развитие на трансплантологията у нас като неразделна част от европейската трансплантационна общност.

Сред основните теми в научната програма са развитие на законодателството в областта на тъканното банкиране и трансплантологията (ТБТ) в България и ЕС.  

Спазване на медицинските стандарти и добрите медицински практики в тъканните банки.  

Международно сътрудничество в областта на тъканните банки – финансови, законодателни и етични аспекти.

Клинични практики при донорството и трансплантациите в областта на костно-сухожилна тъкан, стволови клетки, чернодробни клетки, роговична и кожна тъкан.

Организационният комитет е оглавен от председателят на  БАТБ,  д-р Румен Хичев. Почетни членове на форума са проф. д-р Григор Горчев – ректор на МУ –  Плевен, доц. д-р Димитър Стойков – изпълнителен директор на УМБАЛ „ Д-р Георги Странски”, д-р Теменужка Веселинова – координатор по тъканно донорство, д-р Георги Димитров и д-р Георги Доцински,  координатори по органно донорство в плевенската болница.  

Председател на научния комитет е доц. д-р Жанет Мазгалова от  Тъканна банка Остеоцентър България, а членове са акад. Петя Василева – Международна очна банка, д-р Ваня Калайджиева и  д-р Любомир Цветанов от Остеоцентър България, д-р Димитър Георгиев и др.


Коментари