Публикация

Сега е ред на потребителите да следят какво ядат

През последните месеци държавата в лицето на Министерството на земеделието и храните показа желание да въведе ред в предлагането на традиционните храни.


Не че ще спре производството на кренвирши от косми, кожи, мас и жили, нито на мляко от палмово масло и нишесте, но идеята е поне да знаем какво купуваме.

И когато вземем продукт, на който пише „сирене”, ще дадем някой лев отгоре, но с надеждата, че на масата слагаме традиционната храна от истинско мляко и специална закваска.

Сега обаче е важно и ние като потребители да проявим заинтересованост и хъс в защита на самите себе си. Защото от това, което слагаме в устата си и в устата на децата, до голяма степен зависи какво ще стане със здравето ни.

Затова трябва да знаем новите правила за обозначаване на млечните и месните продукти, да сигнализираме при установени нарушения и постоянно да се интересуваме какво ни продават.

Дайте си сметка, че няма как да разчитаме само на шепа контрольори, които ще следят заложените стандарти.

Освен това е крайно време и в заведенията да не се свеним да питаме с какви продукти са приготвени баничките, кебапчетата, пиците и сандвичите.

Да не забравяме, че те на практика осигуряват значителна част от дневното изхранване, особено на младите и активните хора.

Поради това не подминавайте с махване на ръка очевидно лъжливия етикет „баничка със сирене и масло”, когато и от самолет се вижда и усеща, че тя съдържа фуражна пшеница, следи от стара извара и неясна, но обилна  мазнина.

Коментари