Публикация

Умората, задухът и сърцебиенето може да са симптоми на сърдечна недостатъчност

Умората, задухът и сърцебиенето може да са симптоми на сърдечна недостатъчност

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смърт в България, като с много лоша прогноза са пациентите със сърдечна недостатъчност. За това алармираха кардиолози по време на пресконференция. Те обявиха, че около 50% от болните умират до 5 години след поставяне на диагнозата. При влошаване на състоянието, преживяемостта често е около 1 месец след постъпване в болница. Ето защо основното предизвикателство  пред медицината и институциите е удължаването на живота на тези пациенти.

 

Сърдечната недостатъчност е сериозно хронично заболяване

 

при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-честите причини за появата на това състояние са коронарната болест на сърцето, инфаркт на миокарда, вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи и предсърдно мъждене.

 

Сред рисковите фактори са:

 

  • Диабет
  • Затлъстяване
  • Тютюнопушене
  • Хипертония

 

Симптоми на сърдечна недостатъчност

 

Лекарите отбелязват, че не всички пациенти имат едни и същи симптоми. Много от белезите на сърдечната недостатъчност са характерни и за други заболявания. Специалистите съветват да се проведе консултация ако пациентът:

 

  • Се уморява лесно
  • Има задух в легнало положение
  • Сърцебиене
  • Задух при физическо натоварване
  • Подуване на глезените, стъпалата или корема
  • Загуба на апетит
  • Кашлица
  • Покачване на теглото за кратък период от време
  • Често уриниране, особено през нощта

 

сърдечна недостатъчност

 

Според данни на НЗОК в момента диспансеризираните болни с опасното заболяване са 153 348. От тях близо 90% са на възраст над 65 години. Това съобщи доц. Мария Токмакова, председател на Дружеството на кардиолозите в България. Тя добави, че за снижаване на високата смъртност от това заболяване би помогнала по-добрата информираност на пациентите. За съжаление хората не оценяват риска от сърдечносъдовите проблеми, като близо 80% от тях дори не знаят за съществуването на диагнозата сърдечна недостатъчност.

 

Проф. Пламен Гацов, председател на работната група по сърдечна недостатъчност към Дружеството на кардиолозите в България съобщи, че много от пациентите са такива, които са прекарали миокарден инфаркт. По думите му, тези пациенти са оцелели след инфаркта, благодарение на добрата ни медицина, но след това развиват сърдечна недостатъчност. Според него, за да се удължи преживяемостта е необходимо да се скъси времето на поставяне на диагностика.

 

Председателят на Българската лига по хипертония проф. Арман Постаджиян отбеляза, че сърдечната недостатъчност е заболяване, което подлежи на превенция въз основа на рисков профил на пациента. Според него това до голяма степен това зависи от добрия контрол на сърдечносъдовите заболявания.

 

Националният консултант по кардиология проф. Иво Петров каза, че е важно да има контрол на самото лечение от сърдечна недостатъчност. Той отбеляза, че за това могат да бъдат използвани новите технологии и по-конкретно телемедицината. Според него е необходимо да бъдат събрани данни за средната продължителност на живота на тези пациенти в България, като те бъдат сравнени с европейските.

Коментари