Публикация

Д-р Ваня ПЕЕВА – педиатър, специалист детска пулмология и фтизиатрия в Болница „Тракия“: Едно стандарно вирусно заболяване, ако бъде подценено, лесно може да премине в пневмония

Д-р Ваня ПЕЕВА – педиатър, специалист детска пулмология и фтизиатрия в Болница „Тракия“:  Едно стандарно вирусно заболяване, ако бъде подценено, лесно може да премине в пневмония

- Д-р Пеева , пневмонията е сериозно възпаление на белите дробове. И тази година през зимния сезон, педиатричното отделение в болница „Тракия“ беше препълнено от деца заболели от пневмония. В световен мащаб тя е водеща причина за смъртност сред децата до 5 годишна възраст. Защо децата в последните години все по-често развиват пневмонии?

 

- Наистина пневмонията е сериозно заболяване. Повече от 2 милиона души ежегодно заболяват от пневмония в световен мащаб, като 1/5 от детската смъртност е имено пневмонията. Заболяваемостта е наистина голяма и да през отделението и този сезон преминаха много болни деца. Преди около седмица лекувахме дете с изключително тежка пневмония. За щастие успяхме да овладеем нещата и пациентът ни вече е здрав без усложнения.

 

- Какво се случва в белия дроб при заболяване от пневмония?

- Знаем, че белият дроб е съставен от дихателни пътища ,алвеоли и междуалвеоларно пространство и възпалението между алвеолите и междуалвеоларното пространство е всъщност пневмонията. За да се развие тя трябва да преодолее множество защитни механизми на белия дроб, което може да се каже, че е една съвършена система за защита. Самата разгърната повърхност на белия дроб при възрастен човек е 80 -100 кв. м. , това е огромна площ и при всяко едно вдишване може да настъпи възпаление, ако нямаме тези защитни механизми. При преодоляване, което се случва за съжаление често при децата, при тях механизмите са по – несъвършени, по-често се развива пневмония.

 

- Каква е клиничната картина?

- Обикновено преходът е плавен. При едно обикновено вирусно заболяване, което сме свикнали да наблюдаваме при децата, трябва да бъдем много внимателни и стриктно да се следи общото състояние на пациента и продължителността на симптомите. Началото е с хрема, кашлица, температура, общо взето познати неща, но при влошаване на състоянието, поддържане на температура дълго време или при екстремно високи температури, при проява на признаци за дихателна недостатъчност, учестено или затруднено дишане, всичко това трябва да ни насочи вниманието към усложнение на тези респираторни заболявания, които преминават в един момент и към пневмония.

 

- Как се диагностицира и как се лекува пневмония?

- Дали едно дете трябва да се лекува в болнично заведение е по преценка на лекаря. Има някои показания, при които е наложителна хоспитализация. Това са деца под 2 годишна възраст, деца с проява на дихателна недостатъчност, когато вече е провеждано домашно лечение, но състоянието не се подобрява, при данни за дехидратация, също и при деца със съпътстващи заболявания. При такива деца хоспитализацията е задължителна. Лечението е антибиотично, включват се и медикаменти за разширяване на бронхите, за понижаване на температурата, при необходимост се прилага и кислородотерапия.

 

- Опасно ли е облъчването при правене на рентгенова снимка при най- малките Ви пациенти?

- Да, има известна доза лъченатоварване, но трябва да се прецени кое е по-важно; диагнозата и правилното лечение или този минимален риск, защото тук говорим за много малко натоварвани, което се сравнява с няколко дни прекарани на слънце. Така че, това не е притеснителен фактор.

 

- Остават ли последствия след пневмонията?

- За наша радост процесите по оздравяване на 
децата са много ефективни и над 90 процента оздравяват напълно. При по-тежки пневмонии биха могли да настъпят усложнения, но това са редки случаи. Навремената диагноза и адекватното лечение в повечето случаи водят до много добри резултати без последствия.

Коментари