Публикация

Младите клюкарстват повече от старите, твърдят учени

Младите клюкарстват повече от старите, твърдят учени

Последното проучване на UC Riverside твърди, обратно на всеобщото схващане, че  жените не клюкарстват повече от мъжете, както и хората с по-ниски доходи - не се отдават на сплетни повече от заможните. 

За сметка на това - по-младите по-често и повече говорят негативно за околните, отколкото правят това по-възрастните.

Това е първото проучване, което изучава за какво клюкарстват  хората - за кого, колко пъти дневно и как. Изводът е:

Средно 52 минути на ден прекарваме, клюкарствайки

Клюките може да не са морални, но несъмнено са характерни за хората и са по-разпространени и не толкова злонамерени, колкото мислим.

 Клюките, според учените, не са лоши. Просто говорим за някой, който не присъства. Този разговор може да бъде положителен, неутрален или отрицателен.

твърдят изследователите.

клюкарстваме близо час дневно

Меган Робинс, асистент-психолог, ръководител на изследването и Александър Каран, студент в нейната лаборатория, разглеждат данни от 467 души - 269 жени, 198 мъже на възраст от 18 до 58 години.

 

Участниците били оборудвани с електронно активиран рекордер (EAR устройство), което давало възможност да се проследява всичко, казано през деня. Близо 10% от техния разговор бил записван, след което се анализирал от изследователите.

Били регистрирани 4 003 случая на клюки, които след това били сортирани в три категории: положителна, отрицателна или неутрална.

Клюките били разделени и според това дали става въпрос за знаменитост, или познат; по темата; по пола на партньора за разговор.

Изводите от изследването:

• Младите хора участват в по-негативни клюки от по-възрастните. 

• Около 14% от разговорите на участниците са били клюки.

• Почти три четвърти от клюките са неутрални. Отрицателните клюки (604 случая) са два пъти по-разпространени от положителните (376 случая)

• Клюките са предимно за познат, а не за знаменитост. За сравнение на 3292 клюкарствания за познат човек спрямо само 369 за известна знаменитост.

клюкарстваме предимно за познати

• Екстровертните клюки са повече от интровертните.

• Жените клюкарстват повече от мъжете, но само в неутралния обмен на информация, в останалите има равенство.

• По-бедните и с по-ниско образование хора не клюкарстват повече от богатите и образованите.

 

"Клюките са повсеместни" е категоричното заключение на изследването. 

 

Документът с данните е публикуван онлайн в списанието „Социална психология и личностна наука”. 

Всъщност клюките са полезни за здравето 

сочи друго изследване, оповестено преди време също в  Journal of Personality and Social Psychology - според психолозите те имат терапевтичен ефект и по време на обменяне на такъв тип информация сърдечният ритъм на хората се покачва. Разпространяването на клюки за лошо поведение, според авторите на проучването, кара споделящите и слушателите да се чувстват по-добре, намалява стреса и негативните емоции.

Коментари