Публикация

Ще отпаднат ли лимитите за лечение на деца в Педиатрията?

Ще отпаднат ли лимитите за лечение на деца в Педиатрията?

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева запозна Съвета на директорите на Специализираната болница за детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ с днешните решения на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. Едно от тях е да няма никакви ограничения в приема на деца за лечение в специализираната болница. Такъв ангажимент беше поет по време на срещата на здравния министър Кирил Ананиев и неговия заместник Жени Начева с медицински специалисти от детската болница в средата на месец април. Изпълнен е и ангажиментът да бъдат променени и цените на някои клинични пътеки, по които в момента работи педиатрията.

 

За целта от лечебното заведение ще предоставят предложения, които да се обсъдят в хода на преговорите за подписване на анекс към НРД за 2018 г. С днешно решение на Надзорния съвет на НЗОК е предвидено още през следващата седмица да се покани Българският лекарски съюз за преговори с цел увеличение в цените на клинични пътеки, приоритетно в областта на детското и майчиното здравеопазване. Източник на финансиране ще са средства от оперативния резерв на НЗОК.

 

Министерството на здравеопазването ще даде разрешение на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ да сключи договор и да получава средства за дейностите по спешна помощ. До настоящия момент лечебното заведение няма договор с МЗ. В оперативен план ще се анализира дейността на болницата, съвместно със Съвета на директорите и при възникване на проблеми ще се търсят своевременно оперативни решения.

Лекарите от Педиатрията обвиниха МЗ в лъжа

По-рано от Педиатрията изпратиха официален отговор на изказването на зам.-министър Начева, че за лечението на децата лимити няма. Ето становището на лекарите, което публикуваме без намеса:

"По повод новините относно лимитите и промяната на цените на клиничните пътеки. Поредното изказване на зам.министър Ж. Начева:
"Ограничението за легла по клиники и отделения не се отнася за педиатричната болница, категорично подчерта Начева. Вероятно по темата има някакво неразбиране или не добра комуникация с Касата и днес ще има среща с ръководството на болницата, за да се обсъди въпросът."
Персоналът на СБАЛДБ "Проф. Иван Митев", държи на публично опровержение и извинение от страна на г-жа Начева, тъй като казаното от нея е чиста и неподправена лъжа или върховна проява на некомпетентност.

Ние, г-жа Начева, не сме лъжци, въпреки че НЗОК системно ни принуждава да бъдем такива, за да служим на пациентите си. Как след два протеста и една среща, на която присъствахте лично, не само не се "сетихте", че няма такова ограничение, а и сама предложихте да се обсъди отпадането му на събрание на надзорния съвет на НЗОК? 


По отношение на отпуснатите 50 млн. лева от резерва на касата - моля, не спекулирайте с това, че те са за педиатрията. Това е сума за промяна с цените на НЯКОИ клинични пътеки (неясно кои и неясно с колко), като С ПРИОРИТЕТ ще бъдат тези от майчино и детско здравеопазване (колко приоритетни?).

Нито дума за отпадане на лимита за брой приети пациенти в отделение, нито дума за отпадане на финансовия лимит, определян на исторически принцип. За статута е ясно, че не НЗОК се изказва, но г-жа Начева е заместник министър на здравеопазването, така че се очаква да каже нещо и по този въпрос."

Коментари