Публикация

МБАЛ”Д-р Ат.Дафовски”АД се включва за 14 поредна година в Европейския ден за борба с меланома

МБАЛ”Д-р Ат.Дафовски”АД се включва за 14 поредна година в Европейския ден за борба с меланома

                               Борбата с рака на кожата ... започва от теб

Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата, възможността за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно откриване на проблема, което е ключово за успешното му лечение.

 

Кампанията ще се проведе на 15 май 2019г. , за 14 поредна година лекари от Кожно венерологично отделение    ще се включат  в кампанията на  профилактични прегледи за меланом и рак на кожата.

 

„Фокусът ще бъде върху пациенти с пигментни петна (с променен цвят, най-често черни или зачервени), с ранички, които не зарастват дълго време.

 

Прегледите ще се извършват на 5 етаж на болницата в ПКК на Кожно венерологично отделение.

 Д-р Елеонора Бошняшка  от 10 .00 до 11.00ч

 Д-р Надя Кирякова  от 11.00 до 12.00ч

 Проф. д-р Тодор Черкезов,дм – от 12.30 до 13.30ч

 Д-р  Гюлай  Ахмед  от 13.30 до 14.30ч

 

Ако имате новообразувания или промени в съществуващите бенки, лунички, подутини, родилни петна или друг тревожен обрив локализиран на откритите или покритите телесни части.

 

Важно е да се знае, че малигненият меланом се среща по-често при хора със светла кожа. Има пик във възрастта над 60 години, както и между 20 и 30 години. Повишено внимание мъжете трябва да имат към бенките по гърба и гърдите, а жените – към тези, разположени по крайниците – по краката и ръцете.

 

Неразумното излагане на слънце, особено в ранна детска възраст, крие рискове от възникване на рак на кожата. Със солариумите също не бива да се прекалява.

Ако се притеснявате за здравословното си състояние, не отлагайте консултацията със специалист.

Според Световната здравна организация и Европейската академия по дерматология един път месечно човек трябва да се оглежда  за  съмнителни бенки и тъмни петна по тялото си.

 

Коментари