Публикация

30 000 специалисти по здравни грижи и граждани подкрепиха подписката на БАПЗГ

30 000 специалисти по здравни грижи и граждани подкрепиха подписката на БАПЗГ

Подписката е внесена в Министерски съвет

Председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева с представители на ръководството на Асоциацията внесоха на  8.05.2019 г. в приемната на Министерския съвет подписка с искания за спешни мерки за решаване на наболелите през годините проблеми в здравеопазването, достойни условия на труд и достойно заплащане за професионалистите по здравни грижи.

 

Подписката  под надслов „Здравните грижи сега са нашето общо утре“ стартира на 15 февруари 2019 г. на базата на решение на участниците в заседанието на Националния съвет на БАПЗГ от 3.02.2019 г. Исканията в подписката бяха подкрепени от 32 072 специалисти по здравни грижи и граждани от цялата страна в периода 15-ти февруари – 30-ти април 2019 г.

В подписката на БАПЗГ са посочени три основни искания, които Асоциацията е поставяла неизменно през последните 10 години:

1.      Политическо съгласие за достойни условия на труд, професионална квалификация и възнаграждения.

2.      Задължително спазване на заложените в КТД договорености

3.      Дългосрочна стратегия за здравните грижи – до 2030 г. и План за действие с точно определени срокове и отговорни институции.

Писмо на БАПЗГ

 

Подписката бе внесена в навечерието на Деня на Европа - 9 май и във връзка с глобалната инициатива на Световната здравна организациая „Nursing now“ която ще стартира много инициативи през месец май. Инициативата на СЗО стартира преди година, за да обърне внимание на нуждата от специално внимание за развитие на здравните грижи в световен мащаб. БАПЗГ досега проведе няколко инициативи в рамките на кампанията. Стартирането на подписката е поредната инициатива, чиято цел е подобряване на условията на труд, социален  и образователен статус на професионалистите по здравин грижи и предоставяне на качествени здравни грижи в България. СЗО изтъква, че

специалистите по здравни грижи са изключително важна част от медицинската общност

за гарантиране на качественото здравеопазване и тяхната роля в 21 век нараства. Затова СЗО обяви 2020 година за година на медицинските сестри и акушерките.

В придружителното писмо за подписката до премиера Бойко Борисов председателят на БАПЗГнаписа:

“Исканията в подписката на БАПЗГ бяха подкрепени от 30 000 специалисти по здравни грижи и граждани от цялата страна. С това хората изразяват своята съпричастност и убеденост, че управляващите трябва да реализират промените, за които настоява най-голямата съсловна организация в сектор „Здравеопазване”.

Бихме искали да подчертаем, че и в този момент специалистите по здравни грижи са на работните си места и оказват помощ и грижи за своите пациенти с висок професионализъм, отговорност и любов, водени от мисията си да служат на страдащите. Вярваме, че Правителството ще застане зад исканията на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, които са искания на специалистите по здравни грижи и гражданите на България!“

 При внасяне на подписката присъстваха още проф. Станка Маркова – почетен председател на БАПЗГ, проф. Соня Тончева – член на УС на БАПЗГ, г-жа Дафинка Коцева – главен секретар на БАПЗГ, г-жа Мария Балевска – парламентарен секретар на БАПЗГ, г-жа Петя Недкова – председател на Националния съвет по качество на БАПЗГ, г-жа Мариана Шиякова – председател на Регионална колегия на БАПЗГ – София, г-жа Цветка Бойчева – председател на Регионална колегия на БАПЗГ – Ямбол, Ивайло Милушев – експерт „Продължаващо обучение“.

БАПЗГ

Коментари

Имам силни подозрения за тези 30хил. подписи.

от къде ги намериха 30 000 подписа? Май са техни роднини, приятели, близки, деца, братовчеди.