Публикация

Високата температура се управлява ефективно с Шуслерови соли

Високата температура се управлява ефективно с Шуслерови соли

Въпросът за приложението на Шуслерови соли при повишена температура, колко бързо действат и в каква дозировка се препоръчват при деца и възрастни, бе зададен в онлайн дискусията за Шуслеровата терапия в различните стадии на възпалителния процес.

Шуслеровите соли обикновено имат изключително бърз ефект при висока температура поради своя безпрепятствен клетъчен достъп и способност за възстановяване на енергийния ресурс на засегнатите клетки. Ако се приложат в началото на фебрилната реакция на организма, те създават условия за интензивна реакция на всички системи за специфична и неспецифична защита, така че организмът не се налага да реагира с продължителен фебрилитет или да изпада в хипертермична реакция. По този начин защитната температурна реакция на организма не се потиска, а се предотвратява чрез правилно минерално асистиране на клетъчно ниво.

Според д-р Шуслер терапевтичният подход при висока температура се дели на:

При температура до 38,5 С (или дори субфебрилни температури)

Прилага се Шуслерова сол №3 железен фосфат. Препоръчва се чест прием, на кратки интервали. При температура до 38.5 с приложението на Шуслерова сол №3 помага за бързото мобилизиране на еритроцитите и свързването на кислорода с хемоглобина. Кръвта се започва да се движи по-бързо в тялото и така по-лесно се елиминира причинителят на инфекцията.

 

Препоръката ми при лечение на деца е да се приготви горещ разтвор с 5 таблетки от сол №3 в 50 мл вода. Разбъркайте течността, оставете да се охлади и давайте на детето на всеки 5 минути по една чаена лъжичка (5 мл). След около 45 минути чашата трябва да е изпита. След това се приготвя следващата чаша с 5 табл., като интервалите на прием постепенно се удължават.

лечение на температура при деца

Ако детето има температура до 38,5 С, и на следващия ден продължаваме да даваме т. нар. „Гореща 3” по същия този начин. Но ако температурата е спаднала, терапията продължава с 3 пъти х 1 таблетка сол №3 дневно, за около още 8 дни. Наноструктурите от железния фосфат в тази Шуслерова сол активират процесите на тъканна кислородна сатурация, а също така и подобряват метаболизма и усвояването на желязото.

При температура над 38,5 С

Веднага се преминава към Шуслерови соли №5 калиев хлорид и №8 натриев хлорид. При температура над 38.5 С започват процеси на клетъчна деструкция и прекомерно дразнене на терморегулационния център от разпадните продукти. Шуслерова сол №5 активира освобождаването на организма от продукти на клетъчен разпад, като едновременно с това подобрява метаболизма на нервната тъкан. Това позволява мекото овладяване на хипертермията.  

 

Според д-р Шуслер с Шуслерова сол №8 създаваме условия за тъканна хидратация и усилен поток от хранителни вещества към клетките. Така се задава програма в организма за клетъчна регенерация. ШС №8 в синхрон с ШС №5 подобрява електролитните процеси в нервната тъкан, съответно предотвратява опасността от хипер- или хипореактивност на защитните сили.

метод на двете чаши

 

Използва се т.нар. „Метод на двете чаши”. В първата чаша се разтварят 5 таблетки от сол №5, а във втората - 5 табл. от сол №8. Даваме с редуване на двете чаши, на всеки 10 до 30 мин. по 5-10 мл, като задържаме течността в устата или жабуркаме всяка глътка, преди да я преглътнем. Терапията продължава по този начин, докато треската премине.

Ако температурата е спаднала, но се повиши отново до 38,5 С, продължаваме да прилагаме двете чаши със соли №5 и №8 (не превключваме обратно към сол №3). Постепенно удължаваме интервалите на прием, на всеки 1-2 часа, като постоянно редуваме №5 и №8.

 

Когато температурата на детето спре да се повишава, продължаваме да даваме солите за още една седмица, като ги редуваме: 3 х 1 таблетка от №5 (прием до 15 ч.), и от сол №8 - 3 пъти по 1 табл. (прием до 16 ч. )

температура при възрастни

Приложение на Шуслеровите соли при възрастни

Действа се по същите схеми, както са описани за деца, но с различна дозировка. До 38,5 С се разтварят по 10 таблетки ШС №3, а след преминаване на острата фаза се смучат 3 пъти по 2 таблетки сол №3 дневно.

 

При температура над 38,5 С също се разтварят по 10 таблетки от соли №5 и №8 в две отделни чаши. А след преминаване на острата фаза, солите се приемат с редуване за още 1 седмица: сол №5 - 3 пъти по 2 табл. (прием до 15.00 ч.), а от сол № 8 - 3 пъти по 2 табл. (прием до 16.00 ч.) По този начин се предотвратяват рецидивите.

 

Автор на публикацията: Ангелика Волфскийл

 

Коментари

При всяка възраст на детето ли може да се използва?