Публикация

Проф. Борисова: Жените над 30 г. трябва да изследват щитовидната си жлеза, преди да забременеят

Проф. Борисова: Жените над 30 г. трябва да изследват щитовидната си жлеза, преди да забременеят

Всички жени над 30 годишна възраст, които смятат да забременяват, трябва да изследват дали щитовидната им жлеза функционира нормално. Това обяви председателят на Българското дружество по ендокринология проф. Анна Мария Борисова. Това стана по време на Първата научна конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания, която се провежда от 10 до 11 май в София.

Проф. Борисова отбеляза, че за да се развива нормално плода, е важно бременните да произвеждат

достатъчно количество тиреоидни хормони през първия и втория триместър

Това може да стане чрез адекватен прием на йод чрез храната. Сред препоръчителните продукти са:

 

  • йодираната сол,
  • хляб;
  • сирене;
  • мляко;
  • риба и морските храни.  

Специалистът уточни, че не подкрепя приема на модната напоследък хималайска сол, защото тя не е йодирана. По думите й, в някои страни, където тя се използва най-много, има истинска епидемия от заболявания на щитовидната жлеза.

 

Проф. Борисова съобщи, че в България е висок процента на хората възлеста гуша. По последни данни около 24.4% от българите страдат от това заболяване. То се среща при 32% от жените и 15% от мъжете. Сериозен проблем е, че около

65% от пациентите с проблеми на щитовидната жлеза не са диагностицирани

Нараства честотата на пациентите с тиреоиден карцином. В световен мащаб ракът на щитовидната жлеза е около 3-4% от всички новрегистрирани случаи на онкологични заболявания. Предполага се, че за увеличаването въздействие имат различни фактори, като подобрената диагностика, по-достъпно здравеопазване, нежелани ефекти на радиацията и замърсяването на околната среда.

 

Проф. Румен Пандев от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ постави въпроса защо в България не се прилага най-евтиното лечение за тиреоиден карцином. Става въпрос за

използването на радиоактивен йод,

който не е достъпен за българските пациенти. Той отбеляза, че в много страни по света това лечение е намалило хирургичната намеса при рак на щитовидната жлеза. Според него включването му като терапия ще намали значително разходите, които държавата прави за този вид рак.

Коментари