Публикация

Италианска клоун-терапия за малките пациенти на МБАЛ "Централ Хоспитал"

Италианска клоун-терапия за малките пациенти на МБАЛ "Централ Хоспитал"

Хуманитарната организация „Клоун 2.0“ от Италия избра верига болници „Медлайн-Централ хоспитал“ в Пловдив за първата си благотворителна проява. Матилде, Джани и Марко гостуваха на малките пациенти в детско отделение, за да организират първата си клоун терапия – те ги забавляваха и успяха да повдигнат духа им на макс.

В продължение на час фоайето на стационара заприлича на детска площадка, която завря от емоции, а звънкият смях на малчуганите огласяше цялата болница. Децата забравиха, че са болни и влязоха в ролята на илюзионисти и заедно с тримата италианци правиха фокуси. В разгара на играта Джани привлече и хора от персонала, които с удоволствие се включиха в забавленията. Когато клоуните започнаха да надуват балони и да правят от тях кученца, цветя, шпаги и какво ли още не, от всички страни започнаха да валят поръчки.

„Клоун терапията се прилага по цял свят в отделения и болници, където се лекуват деца. На много места освен групови забавления за болните деца, те минават и по стаите, за да доставят радост и на трудно подвижните“,

обясни Джани Битонти. Той следва медицина в Болоня и още като студент посещава педиатрията, за да забавлява малките пациенти. След дипломирането си не станах лекар, но продължих да бъда клоун, шегува се чаровният мъж, който в момента е директор на Фондация за деца с увреждания на Ботуша. Привлича за каузата като доброволец своя приятел Марко Ломбарди, а Матилде Галли, която сега следва Психология в Болонския университет, сама намира организацията и се включва в нея, още докато е ученичка в гимназията.

В „Клоун 2.0“ се прилага и един иновативен метод, наречен клоунсофия, което идва от клоун философия, чиято цел е да се помага на децата във всички аспекти – да се забавляват, но и да бъдат обучавани, лекувани и нахранени.

Какъв е смисълът някой да се усмихва, ако не се образова и няма какво да яде,

отбеляза Марко.

Хуманитарната организация, която има 100 съдружници и над 40 активни доброволци,  отдавна е напуснала пределите на Италия и успешно реализира свои проекти в Румъния, Албания, Босна и Херцеговина. Така в северната ни съседка работят със 120 деца от дом за сираци, които подпомагат с хранителни продукти, при обучението, както и в лечението на някои от тях.

Момче от Босна 6 пъти е изпращано за терапия в Международната ортопедична болница за деца „Рицоли“ в Болоня, където е главният офис на „Клоун 2.0“. В специализираното лечебно заведение пък финансират научни проучвания в областта на медицината.

Щастливи са, че със съдействие на изпълнителния директор на „Академик Бултекс 99“ Тина Димитрова попадат в болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив. Благодарим за топлия прием, ще се радваме и за в бъдеще да работим заедно, като осъществим съвместен проект в България, заявиха италианските гости.

Насочих доброволците от „Клоун 2.0“ към това детско отделение, с което успешно партнираме от няколко години и защото знам, че собственикът доц. д-р Невен Енчев е отворен за всякакви иновитивни идеи, каза тя. 

 

Коментари