Публикация

Нараства интересът към кенгуру-грижата В УМБАЛ-Пловдив

Нараства интересът към кенгуру-грижата В УМБАЛ-Пловдив

На 15 май и тази година екипът на Отделението по Неонатология в УМБАЛ-Пловдив ще отбележи Световния ден на кенгуру-грижата. Правим го за трети път и сме горди, че сме единственото лечебно заведение в Пловдив и в областта, което прилага метода, известен още като „кожа в кожа“ или „утроба извън тялото“, както за майките, така и за татковците, посочи д-р Диана Аргирова, началник на отделението. При него бебето се поставя на гърдите на майката или бащата.

Научни изследвания доказват, че практикуването на метода има редица научно доказани терапевтични ползи, както за бебето, особено когато то е преждевременно родено, така и за родителите. Дори ако се прилага и за 2 часа на ден, дава огромно отражение не само върху моментното състояние на детето, а също така и върху развитието му в дългосрочен план. За недоносените кенгуру-грижата е една от най-важните и е в пряка връзка с тяхното оцеляване.

Това е най-ефективният начин за включване на родителите в грижите за техните бебета и е с най-много доказани ползи за новородените.

Световната здравна организация препоръчва кенгуру-грижа (продължителен контакт кожа до кожа) за всички бебета, при които това е медицински възможно.

Кенгуру грижата навлиза в неонатологичната практика през 70-те години на 20-ти век. Използвана е при недоносени новородени в Богота, Колумбия. В няколко научни проучвания било установено, че недоносените, чиито родители извършват кенгуру грижа, се възстановяват, адаптират и наддават на тегло много по-успешно от останалите новородени.

В това лично се е убедила Радостина, чиято дъщеря се отглежда в кувьоз в отделението. „Не бях чувала за метода и много приятно се изненадах, когато ми предложиха. Неонатолозите от екипа на д-р Аргирова ми обясниха, че по този начин се изгражда много добра връзка с бебето, а за него е добре да се адаптира към майката.

Първият контакт с нея беше толкова вълнуващ,

разказа младата жена.

Така от 13-я ден след раждането на малката, която дошла на бял свят преждевременно с тегло 1720 грама и с ръст – 44 см, Радостина идва всеки ден, държи я в обятията си минимум 60 минути, опитва се да я кърми. Първият контакт с дъщеричката й е на 10 април и майката вече забелязва, че бебето се усмихва, когато чува гласа й. И макар че е толкова мъничка, очаква майчината ласка в точно определения час всеки ден.

За Радостина посещенията са много важни – с всяко тя става все по-уверена, защото научава нови неща от медицинския екип, постоянно следи какво и как правят лекарите и сестрите, вслушва се в техните препоръки. Чака с нетърпение момента, в който ще може да я прибере вкъщи.

Забелязва, че не всички родители на недоносени бебета идват всеки ден, за да практикуват кенгуру-грижата.

Не ги съдя, вероятно имат причини, но според мен е редно да не пропускат срещите с децата си и възможността да изградят връзката с тях,

смята Радостина.

Тя е щастлива от възможността, която екипът на неонатологията в УМБАЛ-Пловдив предоставя на нея и на останалите родители да практикуват кенгуру-грижата, при това не само на 15 май, а постоянно.

Отделението ще подкрепи тазгодишната инициатива на фондация „Нашите недоносени деца“ под надслов "Близо до сърцето". Предизвикателството е наречено “Да запечатаме момента в снимка”. За да се включат в него специалистите от неонатологията, е необходимо единствено да заснемат колкото може повече родители, прегърнали бебето си, държейки картичката на инициативата. Всяко отделение, изпратило снимки, ще получи колаж-табло, което ще може да закачи в отделението, а победителят в това предизвикателство ще получи подарък – стол за кенгуру грижа.

Коментари