Публикация

5 признака, че организмът страда от дефицит на йод

5 признака, че организмът страда от дефицит на йод

Йодът е от изключителна важност за доброто състояние на организма и фнукционирането на органите му. Той помага на щитовидната жлеза да произвежда необходимите хормони и когато нивата му са ниски, започват здравословните проблеми.

Кои сигнали говорят за недостиг на йод:

Хронична умора

Когато човек чувства, че не му стигат силите за обичайните ангажименти, с които преди се е справял с лекота, вината може да е в дефицита на йод.

Каква е връзката между йодния дефицит и рака на щитовидната жлеза

Суха кожа, косопад

Ако кожата ви е станала прекалено суха и се лющи, това може да означава дефицит на йод. В такава ситуация понякога се стига и до опадване на косата.

недостиг на йод - напълняване

Напълняване

Понижената обмяна на веществата води до трупане на излишни килограми. Затова някои хора не отслабват, а напълняват, независимо, че спазват диети и спортуват.

Непрекъснато усещане за студ

Ако хората около вас вече са по тениски, а на вас ви е студено, вероятно се касае за недостиг на йод. Усещането за студ се дължи на факта, че при ниските му нива се забавя метаболизмът, което понижава и производството на енергия в организма.

Запек

Една от причините за поява на запек е именно недостигът на йод. Влошената дейност на щитовидната жлеза се отразява негативно върху стомашно-чревния тракт и от там и проблемите от такъв характер.

храни, богати на йод

Йод в храната

За да регулираме нивата на йод в организма си, трябва да включим в менюто си храни, които са богати на ценното вещество. Морските храни, разбира се, са първи в списъка. Съдържа се също в червените боровинки, фасула, картофите, млечните продукти, морковите, чесъна.

 

Коментари

Статията ми беше полезна откъм основни симптоми - хронична умора и запек, както и източници на йода в храната. 

Бих искала да попитам - какви са референтните граници на йода в кръвта и в кои лаборатории се работи като изследване?