Публикация

8 лекари ще говорят с вдъхновение пред гилдията на 17 май

8 лекари ще говорят с вдъхновение пред гилдията на 17 май

Изявени медици от различни специалности ще излъчат знакови послания, утвърждаващи достойството и авторитета на професията

 

На 17 май повече от 100 български лекари ще се съберат на събитие под мотото ЛЕКАРЯТ, КОЙТО МЕ ВДЪХНОВЯВА. То ще се проведе от 15 до 17 ч в зала Родопи на Интер Експо център. Кулминационната му фаза ще бъде часът на спийкърите, в който изявени представители на различни специалности ще отправят своето послание към колегите си и към държавата.

 

Ето кои са те:

Проф. д-р Иво Петров

Той е един от най-успешните кардиолози у нас, за които говори и цял свят. Национален консултант, медицински директор на клиниката по кардиология и ангиология в Сърдечно-съдовия център на Аджибадем СитиКлиник, лектор, член на много международни научни дружества и основател на такива в България. Денят му  започва и свършва в болницата. Новостите в инвазивната кардиология са най-голямата му страст.
Той се учи от светила като проф.Чирков и доцент Юлия Джоргова. Специализира в най-добрите клиники в Аржентина, Германия, Австрия. Продължава упорито да работи в България, въпреки множеството предложения, които получава от чужбина.
Неуморно популяризира постиженията на българската медицина на  научни конгреси и симпозиуми.

„Искам да има повече изяви на български лектори и изследователи в световен мащаб, за да се разбере, че в България се прави достойна медицина на все по-високо ниво, въпреки финансовите трудности”, казва той.

През 2018 г. стана носител на приза Лекарят, който ме вдъхновява в специалност кардиология, в кампанията, организирана от CredoWeb. Бе обявен и за Мъж на 2018 г. в традиционната годишна класация на Дарик радио. Номинацията му бе за уникалното спасяване на пациент с разкъсана аорта чрез безкръвна операция чрез вход през бедрената артерия. За първи път в света проф. Петров постави стент в рисков случай като този. Тази операция бе публикувана в журнала на американското медицинско дружество.

Проф. Петров е ревностен патриот. Учител, пример и вдъхновение е за по-младите си колеги. Той е от личностите, мотивирали десетки млади лекари да останат в България, защото им е показал перспектива за развитие.
Човек с многостранни интереси и многобройни контакти, които използва за приобщаване на българската медицина към най-авангардните иновации. 

Д-р Емануил Найденов

Той е опитен неврохирург, хоноруван асистент, председател на Българското дружество по невроонкология. Работи в УМБАЛ „Св. Иван Рилски" - София. Водещ автор на множество разработки в областта на диагностиката и лечението на туморите на централната нервна система. Вярва, че медицината е на крачка от откриването на лек за една от най-страшните болести – рака на мозъка.

Преди години тежка спортна травма го приковава на легло. Към живота го връща лекар. Това предначертава професионалния му път. Спасил е живота на стотици пациенти. 

„Винаги, когато се почувствам несигурен, се обръщам към тях, за да преоткрия смисъла на това да се боря в професионален и личен план”, казва той.

Един от най-цветните моменти  е участието му тв реалитито „Сървайвър“.

Доц. д-р Николай Янев

Той е хирург с образование по медицина и стоматология, както и  специалност по лицево-челюстна хирургия в България и орална и лицево-челюстна хирургия във Великобритания. Сертифициран член на Борда по оро-максилофациална хирургия към UEMS. В периода 2010-2016 г. представлява България в Европейската асоциация по кранио-максило-фациална хирургия и Международната асоциация по орална и лицево-челюстна хирургия. Сега работи в СБАЛ по лицево-челюстна хирургия –София. Фокусиран е върху хирургичната онкология, вродените и придобитите деформации и травматологията на лицето. Важен акцент в дейността му са операциите за пренос на васкуларизирани тъкани при реконструкции на сложни дефекти на главата и шията. Радетел е на идеята за  изграждане на широки интердисциплинарни екипи при работа с пациентите, страдащи от заболявания на лицето и шията, както и въвеждане на утвърдени международни стандарти във функционирането на хирургичните звена. През 2017 г. бе избран за Лекар на годината.

Неговото основно опасение е, че ръцете на българските хирурзи, които работят тежка патология, са вързани от системата, а администрацията нехае. Възмущава се, че се говори твърде много за икономии в българското здравеопазване, а никой не изчислява милионите, които обществото ни налива в чуждите системи, търсейки лечение навън. Доц. Янев е на мнение, че спешно е необходима спасителна кампания за българското здравеопазване.

„Борим се с  една система, която целенасочено иска да разруши голямата хирургия“, казва той.

Съпругата му д-р Мариана Янева, специалист и преподавател по дентална клинична алергология, заедно с двамата им сина Александър и Филип, са негова основна подкрепа в натовареното ежедневие.

Проф. д-р Филип Куманов

Той е доктор по медицина и доктор на медицинските науки, специалист по вътрешни болести  и по ендокринология и болести на обмяната.  Работи в УСБАЛЕ. Специализирал е в Германия, в Италия и в САЩ. Автор и съавтор на над 250 труда у нас и в чужбина, включително и на монографията „Пубертет”, издадена от  Springer International, за която получава специално отличие. Негови научни трудове са цитирани над 600 пъти в престижни международни издания.
Гост лектор в Хумболдтовия университет в Берлин, в Малмьо, Швеция, в Букурещ и в Кливлънд, САЩ. Член е на Европейската академия по андрология и на други международни научни организации. Неотдавна той бе включен в Европейския изпитен комитет за присъждане на специалност.
Има публикувани проучвания  за здравословното състояние на Васил Левски, а също изследвания върху живота и творчеството на Фьодор Достоевски. Проф. Куманов е член на  Управителния съвет на Българско общество „Достоевски”. Автор е на няколко книги за пътешествия по света с впечатляващи наблюдения върху хора и природа, запечатани с уникални снимки.

Д-р Антоанета Томова

Има 31-годишен опит в сферата на химиотерапията и медицинската онкология. Работи в КОЦ-Пловив. Тя е сред най-добрите химиотерапевти у нас, които активно въвеждат най-съвременните техники и методики в своята сфера. Специализирала е в областите медицинска онкология, палиативни грижи, борба с болката, симптоматичен контрол, като над 60 от тях са в чужбина. Тя е главен изследовател в повече от 150 проучвания, свързани с белодробния, колоректалния карцином, рака на гърдата, простатата и на яйчниците. Носител е на приза лекар на годината за 2009 г. на Националната пациентска асоциация - АПОЗ, а също и на почетни дипломи  „Лекар, на когото българите вярват”. 

Като лекар е вдъхновение за своите колеги с непрестанния си стремеж да се усъвършенства като специалист и да е в крак с новостите. Като завеждащ насърчава младите колеги в екипа да се развиват постоянно, учи ги дълбоко да съхраняват топлото и човешко отношение към болните.

„Да излекуваш рак, е висш пилотаж и когато имаш не един, а десетки и стотици за 30 г. и когато знам, че чрез мен им е помогнато, това ме изпълва с огромно удовлетворение, което ме зарежда“, споделя тя.

 

Д-р Петя Чавеева

Тя е акушер-гинеколог и ръководител на отделението по фетална медицина към Медицински комплекс „Д-р Щерев“, доктор на медицинските науки. Тя е от онези млади специалисти, които вече реализират големите надежди за бъдещето и развитието на медицината в България.

През 2014 и 2015 г. прилага за пръв път в България три иновативни вътрутробни оперативни техники на бебета още в майчината утроба – фетална лазерна хирургия за лечение на трансфузионен синдром, вътреутробно кръвопреливане и миниинвазивна операция с балон-катетър на вродена диафрагмална херния.

Д-р Чавеева е лекар, на когото пациентите имат пълно доверие и приемат като част от семейството си. Тя вярва, че трябва да си добър човек, за да можеш да съпреживееш щастието на семейство, чието дете си спасил още в майчината утробата. Изпитва силна емоция, когато прегърне същите тези бебетата, защото ги чувства като свои деца. Нарича ги своите най-малки пациенти, които познава, още преди да са се родили.

Тя внедрява в практиката на вътреутробните операции в България общо пет миниинвазивни процедури – лазерна аблация на плацента, интраутеринна фетална хемотрансфузия (вътреутробно кръвопреливане), оклузия на фетална трахея с балон-катетър, интерстициална лазер аблация и белодробен шънт. Благодарение на успехите й, родените след животоспасяващи вътреутробни операции деца вече са 40. Превръща най-съкровените мечти и надежди на пациентите си в своя мисия.

През 2018 г. д-р Чавеева защитава докторска дисертация на тема „Фетална хирургия при усложнена монохориална бременност с TRAP SEQUENCE. Оптимално време на лечение.“ Тя е международен лектор на авторитетни интернационални научни форуми в сферата на феталната медицина, пренаталната диагностика и миниинвазивната фетална хирургия. Постоянно предава знанията и уменията си, като обучава млади лекари.

Доц. д-р Атанас Кацаров

Той е един от най-добрите специалисти  по ортопедия и травматология в България.  Работи с пациенти от всички възрасти, но името му се свързва най-много с децата. Две години след като придобива специалност по ортопедия и травматология през 2003 г.,  взема  и докторска степен. В периода 1998-2017 г. работи в болница „Н.И.Пирогов”, като в продължение на 3 г. е шеф на Клиниката по детска ортопедия и травматология и зам.-председател на Борда на директорите. Прави множество кампании за профилактични прегледи на деца в социалните домове. Един от инициаторите на кампанията "Детско здраве-Пирогов".

Напуска шумно в знак на протест срещу ръководството, като бунтарската му поява по телевизията с бормашина в ръка през 2010 г. още се помни.  За него това е затворена страница и понастоящем работи в МЦ „Ортомедика-Клиник”. Казва, че лекар в България е станала мръсна дума благодарение на усилията на много политици, журналисти, бюрократи и дори негови колеги.  Най-мъчно му е за разрушената връзка между лекар и пациент.

Твърди, че супергероите в медицината вече не са на мода. По думите му е взело надмощие  крилото на Мики Маус Медицината, а болниците са се превърнали в молници. 

Удовлетворение и сила му дава работата му като председател на Българското дружество по хирургия на ходилото и глезена, което създава през 2015 г. 

Водещ на събитието Лекарят, който ме вдъхновява, ще бъде д-р Мирослав Ненков

Той е лекар с над 20-годишен опит в анестезиологията и интензивното лечение. Работил е в ИСУЛ, в болница „Лозенец”, а от 2009-а е във ВМА, където е координатор по донорство и шеф на отделение в Клиниката по анестезиология, реаниматология и интензивно лечение. Има активна обществена позиция, която логично през годините го отвежда до поста министър и зам.-министър на здравеопазването. Еднакво пламенно защитава лекарите от биячите, заклеймявайки ги като терористи, и критикува администрацията. В името на здравето той не се поколебава да поиска тотална забрана на цигарите, както и да изрази категорично неодобрение към тези, които нехаят за състоянието си, твърдейки дори, че „цирозата им е проблем на тяхното джипи“. 

Мнозина го познават и от здравното предаване „Живи и здрави с д-р Ненков” по Дарик радио, където по уникален начин популяризира идеята за здравето като най-голяма ценност, комбинирайки пиперливи вицове, пациенски истории и нетрадиционно поднесени съвети за здравословен живот.

Заради оригиналната му визия, свежото му чувство за хумор и импровизаторското му майсторство CredoWeb му се довери да води събието Лекарят, който ме вдъхновява.  

 

Специален гост ще бъде и

д-р Иван Маджаров

Той е новият председател на БЛС. Той е УНГ специалист. Бил е управител на болницата в Първомай,  директор на пловдивската здравно-осигурителна каса,  председател на Българската болнична асоциация и управител на болница „Пълмед”.  Той се опитва да наложи модерен лидерски стил на управление в съсловната организация, основан на рационални работещи решения. Залага на това, че е работил и познава всички нива в системата на здравеопазването. Още в началото на мандата си заяви, че ще се бори за елиминиране на разделението между лекарите  на работещи в частни и държавни болници, в болничната и доболничната помощ. Според него единственото възможно деление е на можещи и неможещи. Полага усилия  за по-високи цени на клиничните пътеки в различни направления, подкрепя протестиращите педиатри. Остро негодува срещу насилието и посегателството на лекари и твърди, че законът в това отношение не се спазва.  

 

 

 

 

Коментари