Публикация

НПО настоява проверката да бъде насочена към лечебните заведения, отказали лечение на пациент със СПИН

НПО настоява проверката да бъде насочена към лечебните заведения, отказали лечение на пациент със СПИН

На своя сайт Националната пациентска организация обявява своята позиция относно смъртта на мъж, болен от тежко заболяване:

Във връзка със случая на загиналия от неизяснено заболяване ХИВ позитивен пациент Крейг Харпър, Национална пациентска организация смята за навременна и абсолютно необходима стартиралата проверка на ИА „Медицински одит“. В същото време, обаче, НПО настоява проверката да бъде насочена към лечебните заведения, отказали приемане на пациента, както и да проследи причината за забавянето на назначените му хематологични изследвания.

 

В случая на Крейг Харпър е изключително непрофесионален отказът да бъде приет и да бъде лекуван в МОБАЛ – Велико Търново. Близки на Харпър свидетелстват и за отказ от приемане от УМБАЛ „Георги Странски“. Спешна помощ му е предоставена в „Пирогов“, след което, със съдействието на Националната пациентска организация, ХИВ статусът на пациента е потвърден и той е приет в ОПИН в инфекциозната болница в София. Там продължава лечението му, правят му се кръвопреливания, но без резултат.

 

В процеса на търсене на причините за състоянието на Харпър, медиците от ХИВ отделението се усъмняват за хематологично заболяване, като искат консултация от УМБАЛ „Иван Рилски“, която се намира непосредствено до Инфекциозна болница и разполага с ниво на компетентност, напълно покриващо грижата и за ХИВ позитивни пациенти. Консултиращият лекар деликатно отказва да приеме Крейг Харпър за изследвания и уточняване на диагнозата му. Така пациентът е приет в Националната хематологична болница. На третия ден след приемането е изписан с обяснението, че няма хематологично заболяване. Официалните резултати от тези тестове все още не са предоставени на близките с мотива, че „не са готови“.

Национална пациентска организация категорично смята, че

Крейг Харпър загина от неизяснена диагноза и от мълчалив отказ от лечение. В този случай вината не е на Отделението за придобита имунна недостатъчност. Системните стигма и дискриминация, които се проявяват спрямо пациентите с ХИВ в българската здравна система убиват. Инфекционистите в петте специализирани центъра за лечение на ХИВ/СПИН в страната са оставени сами да се справят с цялата комплекност на ХИВ инфекцията и коморбидните състояния. Уви, те няма как сами да спечелят битка срещу онкологично заболяване, ако не се включат онколозите или пък да предотвратят инфаркт. Антиретровирусната терапия е само една част от комплексната медицинска грижа, от която се нуждаят пациентите с ХИВ.

 

Ние, като пациентска организация, сме убедени, че без мултидисциплинарен подход в грижите за ХИВ, пациентите с ХИВ в България ще продължават да умират в унижение.

 

Коментари