Публикация

БФС: Няма да се закриват аптеки

Няма да се закриват аптеки, в които липсва естествено осветление, нито които работят денонощно. Това обяви Мирослав Ненчев, председател на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз (БФС).


Според новите изисквания на Министерството на здравеопазването в аптеките трябва естествено и изкуствено осветление, което да осигурява здравето и безопасността на работещите и пациентите, като с приоритет е естествената светлина.

Когато то не е достатъчно или възможно да бъде осигурено, се прилага смесено или изкуствено осветление, като изкуственото не може да е по-малко от 500 lux в приемното помещение и по-малко от 300 lux – в складовото, обясни Ненчев.

Аптеките, които не отговарят на това изискване, ще имат 1-годишен гратисен период, за да приведат дейността си според нормативната уредба, допълни още той.

По думите му замерването на силата на осветлението в аптеката и евентуалната му смяна ще струва около 1000 лв. лева, но това не би трябвало да се отрази на цената на лекарствата и да бъде в ущърб на пациентите.

От БФС обявиха, че твърденията след влизането в сила на новите промени 4000 консултанти и друг персонал в аптеките ще останат без работа.

Фармацевтите и помощник-фармацевтите са достатъчно квалифицирани да продават козметика, защото изучават такава дисциплина в университета, казаха още от съсловната организация.

От там увериха още, че това няма да се отрази на крайната цена на лекарствата за пациента.

В България има най-много аптеки на глава от населението в ЕС, при такава конкуренция и в условия на криза няма опасност цените да се повишат.

От съюза обаче са против промените в Закона за здравето, които предвиждат здравното министерство да води регистри на медицинските специалисти.

Към момента всички съсловни организации трябва да водят такива регистри, които МЗ може да ползва, когато поиска, и то напълно безплатно.

От БФС допускат, че промяната цели да изземе функции на съсловните организации и да ги обезличи.

Коментари