Публикация

Нелекуваният алергичен ринит при децата може да премине в астма

Нелекуваният алергичен ринит при децата може да премине в астма

Всяко четвърто дете е алергично – сочи статистиката, а възрастта, в която за пръв път се появява сенната хрема, все повече се снижава. Това обяснява д-р Албена Бъчварова, алерголог в МЦ „Детско здраве”, София. Често кихане, запушване на носа, неприятен сърбеж, придружен  с водниста секреция, дразнене на очите – това са най-честите оплаквания на малките пациенти, които насочват към алергичен проблем. Тези прояви се обострят при сухо и топло време и се облекчават леко, когато навън захладнее или завали.

 

Децата с фамилна обремененост по-често страдат от сенна хрема

 

което означава, че ако някой от семейството боледува от алергичен ринит или друг вид алергии, говорим за предразположеност. Във висок риск са и тези бебета или деца, които вече са имали прояви на атопичен дерматит.

В нашите кабинети наблюдаваме често този т.нар. атопичен марш с пълна сила - атопичен дерматит в кърмаческа възраст, в предучилищна, училищна, юношеска - алергичен ринит, и по-късно, което е неприятното, той може да премине и в бронхиална астма,

казва д-р Бъчварова и апелира при посочените симптоми да се търси мнението на специалист, защото при навреме уточнено заболяване може да се действа адекватно и резултатно. 

ринитът трябва да се лекува навреме

 

Рискът от развитието на астма е близо 40%, когато диагнозата закъснее

 

Около 50% от случаите на сенна хрема остават недиагностицирани,  защото хората грешно смятат проблема за сезонен и не търсят специализирано лечение.

Нелекуваният алергичен ринит върви към развитие на бронхиална астма с всяка следваща година. Зависи и колко е тежък сезонът. В по-топлото време, с бърз цъфтеж, с по-малко дъждове и силни ветрове сезоните са по-тежки и тогава често наблюдаваме и т.нар. поленова астма.

обяснява алергологът, като напомня, че когато състоянието е придружено и с кашлица, тя се явява като резултат на секрета, който се стича в гърлото.

 

Причинената от алергичен ринит кашлица е

 

дразнеща и се проявява най-вече в легнало положение, когато носът е запушен. Щом алергенът попадне в белия дроб и е налице алергичното възпаление в бронхите, следват и симптомите на бронхиалната астма. Астмата се разпознава по затрудненото дишане, което е придружено с характерно „свирене“ в гърдите. По време на цъфтежа на полените, които са най-честият причинител на поленовата алергия, появата на хремата е свързана и с астматичната изява. За България най-честите алергизиращи видове са тревните, житните и брезовите полени.

 

тестуване за алергии е златен стандарт

 

Първите прояви на сенната хрема се наблюдават още в ранна детска възраст

 

а пикът й е в юношеска, затова родителят своевременно трябва да обърне внимание на неразположението на детето и да го заведе на алерголог, който ще установи дали хремата е в резултат на обикновена настинка, или се касае за алергична проява. Златен стандарт в диагностиката на заболяването е тестуването, което дава отговор на въпроса - към кои алергени пациентът има чувствителност.

 

Важно е хората да знаят, че макар да приемаме пролетта като сезон на сенната хрема, в действителност поленовият сезон започва още в края на зимата и може да продължи до октомври.

 

Мерките, които трябва да се вземат при проява на алергичен ринит

 

са от изключителна важност за контролиране на проблема. По възможност трябва да се ограничи максимално контактът с алергена – да се избягват разходки в паркове и зелени площи в пиковите часове на деня, когато слънцето е най-силно. Препоръчителни са разходките край водни басейни, защото там концентрацията на полени е относително ниска. Най-важното и най-ефективното е провеждането на медикаментозно лечение, съветва д-р Албена Бъчварова, като още при първи симптоми - кихане, сърбежи в носа, трябва да се започне прием на антихистамин. За тази цел тя препоръчва антиалергичния препарат Ролетра, който отговаря на всички изисквания за съвременните неседативни антихистамини. Има бързо действие, не се повлиява от приема на храна, няма седативен ефект и е подходящ за възрастни и деца над 6-годишна възраст и тегло над 30 килограма.

 

Коментари